Skoči do osrednje vsebine

Poklukar: Poskrbimo za čim večji mehurček cepljenih

Na današnji novinarski konferenci sta sodelovala minister za zdravje Janez Poklukar in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek.

Včerajšnji epidemiološki podatki kažejo, da je bilo opravljenih 1734 PCR testov in 27.712 hitrih antigenskih testov. S PCR testi je bilo potrjenih 88 novih okužb, število aktivnih primerov v državi pa se je povzpelo na 799. 7-dnevno povprečje okužb po danes objavljenih podatkih znaša 54,14-dnevna incidenca pa 37.

Skupaj se zaradi COVID-19 v bolnišnicah zdravi 28 pacientov, od tega na intenzivni terapiji 9. Zaradi COVID-19 ni bila zabeležena nobena smrt, kar pomeni, da že osmi zaporedni dan smrti zaradi okužbe s COVID ne beležimo, je dejala Maja Bratuša.

Poklukar: Skrb drug za drugega je danes sinonim za cepivo

Minister za zdravje Janez Poklukar je uvodoma poudaril, da je cepivo edina zaščita, ki nas lahko obvaruje proti virusu. Virus je veliko bolj smrtonosen kot cepivo, ki ima izredno redke stranske učinke pri redkih posameznikih, zato apelira, da se ljudje opolnomočijo z znanjem in premagajo strah, se cepijo in tako omogočijo, da bomo kot družba skupaj varni. Skrb drug za drugega je danes sinonim za cepivo, je prepričan minister Poklukar.

Nanizal je podatke, da smo doslej za hitre test namenili preko 50 mio evrov, za PCR teste skoraj 70 milijonov, skupaj za testiranje preko 123 milijonov evrov. Beležimo  preko 17.000 hospitalizacij covid-19 pacientov v vrednosti okoli 200 milijonov evrov. Od tega je bilo 7700 pacientov zdravljenih z zapleti, preko 1200 pacientov pa obravnavanih na ventilatorju, 2600 pa v enotah intenzivne terapije. Nihče od hospitaliziranih ni imel privilegija oziroma možnosti kot jo imamo danes, da bi bil cepljen, je bil jasen minister.

Minister je opozoril, da hitro testiranje ne zdravi in ne zaščiti. Je zgolj epidemiološki ukrep, da lahko odkrijemo in pretrgamo verigo okužb. Skrbi nas podatek iz Portugalske in Španije, da beležijo vedno večje število obolelih mladih. Virus ne izbira in napačno je mišljenje, da ogroža zgolj ranljive v populaciji, pravi minister.

Hitri testi bodo plačljivi, razen za izjeme

Minister je predstavil na včerajšnji dopisni seji sprejeto Uredbo o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2. Uredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne 23. avgusta 2021. Ob tem je pojasnil, da ko ni bilo cepiva, ali ga ni bilo zadosti, so bili presejalni programi pomemben ukrep za zamejevanje širjenja virusa, danes pa je cepiva dovolj. Hitri testi bodo tako plačljivi, razen za naslednje izjeme:

‒ osebe, ki lahko povzročijo širjenje COVID-19 s svojim delom ali ravnanjem v okolju, kjer obstaja neposredna nevarnost za širjenje, to so uporabniki zdravstvenih storitev, oskrbovanci socialno varstvenih zavodov, osebe v zavodih za prestajanje kazni zapora, prevzgojnih domovih, centrih za tujce, varnih hišah, azilnih domih, integracijskih hišah in kriznih centrih za otroke,

‒ osebe, ki se zaradi medicinskih razlogov ne smejo cepiti, kar se izkaže z zdravniškim potrdilom.

V šolah bomo še naprej izvajali samotestiranje s hitrim antigenskim testom  tako, da testirana oseba sama opravi odvzem brisa in odčita rezultat. Način izvajanja samotestiranja bomo določili skupaj z ministrstvom za izobraževanje.

Opredeljena bo najvišja višina cene povračila HAGT testa. Kadar izvajalec programov opravlja teste HAGT za samoplačnike, cena storitve ne sme presegati 12 evrov.

Slovenija je kupila dovolj cepiva, da se lahko vsak cepi, je poudaril Poklukar. Odločitev za cepljenje je svobodna odločitev vsakega od nas. Minister kljub temu poziva vsakega posameznika, da stopimo skupaj in poskrbimo za čim večji mehurček cepljenih. Več kot nas bo cepljenih, bolj varni bomo kot družba.

Do digitalnega potrdila z aplikacijo zVEM

Minister Poklukar je predstavil tudi aplikacijo zVEM, kjer si bo moč na telefon brezplačno naložiti digitalno potrdilo. Tako bomo kjerkoli na svetu imeli možnost dostopati do svoje digitalne zdravstvene kartoteke. Na aplikaciji so na voljo eRecept, eDokumenti, eNapotnice in EU Digitalno Covid potrdilo. Kot ključno novost minister izpostavlja, da bodo lahko starši naložili na svoj telefon tudi potrdila svojih otrok in drugih družinskih članov.

Minister je še razkril, da bodo v tem ali naslednjem tednu vsi organizatorji javnih prireditev lahko dostopali do aplikacije za android, ki si jo bodo lahko naložili na mobilni telefonsko napravo in z njo anonimno spremljali upoštevanje PTC pogoja pri svojih obiskovalcih. V prvi polovici meseca avgusta pa je v načrtu zaključek nadgradnje in dostop do omenjenih programskih orodij preko spletne strani Google in Apple.

Krek: Razvija se nov val

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek je opozoril da prihaja nov val, zato poziva k cepljenju in izvajanju zaščitnih ukrepov. Kot poudarja, informacije o cepljenju pridobivajmo iz preverjenih strokovnih zapisov.

Do sedaj je za covidom po svetu zbolelo 186 milijonov ljudi oziroma 2,45%. Več kot 4 milijone je mrtvih. Krek je opozoril, da se stanje v državah članicah EU poslabšuje. V EU je vse bolj prisoten delta sev.

V Sloveniji se je tretji val končal v začetku julija 2021, sedaj pa se razvija nov val. Število na novo okuženih se je povečalo. Tudi v našem okolju je vse bolj prisotna delta različica. Trenutno sta najbolj obremenjeni Jugovzhodna Slovenija in Posavska regija.

V povezavi z maturanti, ki so se vrnili iz Španije, je skupaj aktivno okuženih 205 dijakov, sekundarnih okužb je 94. V karanteni je 760 oseb. Največ uvoženih primerov v zadnjem tednu prihaja iz Španije (57), Hrvaške (42) in Srbije (8).