Skoči do osrednje vsebine

Minister Janez Poklukar: Cepiva je trenutno v Sloveniji dovolj

Na novinarski konferenci o stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovala minister za zdravje Janez Poklukar in dr. Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje.

Glede na zadnje podatke je bilo včeraj opravljenih skupno 2734 PCR-testov in 31.392 hitrih antigenskih testov. S PCR-testi je bilo potrjenih 122 novih okužb, kar je 4,7 odstotka vseh izvidov. Sedemdnevno povprečje po danes objavljenih podatkih znaša 148 okužb.

V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 165 bolnikov, 48 jih potrebuje intenzivno nego, štiri ljudje so včeraj umrli.

Dopoldanski podatki kažejo, da je s prvim odmerkom cepljenih 753.744 prebivalcev, z vsemi odmerki pa 522.128 ljudi.

Kot je ocenil minister Poklukar, je epidemična slika v teh dneh v Sloveniji ugodna, kar pripisujemo intenzivnemu cepljenju prebivalcev Slovenije. Minister se je zahvalil vsem delavcem, ki sodelujejo na primarni zdravstveni ravni.

Svetovalna skupina je predlagala, da se epidemija ne podaljšuje. Tako bo torek, 15. junij, zadnji dan epidemije. Kot je poudaril minister, je cepljenje ključno kot zadnja bitka do zmage nad epidemijo. Zato je prosil vse prebivalce, da se cepijo. Trenutno je cepiva v naši državi dovolj. Prihodnji teden zato v vseh cepilnih centrih uvajamo dan odprtih vrat in pričakujemo, da se bodo vsi izvajalci cepljenja pridružili izvajanju preko portala zVEM. Po ministrovih besedah je za zmago nad epidemijo ključno tudi upoštevanje stroke.

Vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje dr. Logarjeva je povedala, da so zdravstveni delavci verjetno najbolj veseli, da se epidemično stanje izboljšuje. Tudi ona je dejala, da nam bo cepljenje pomagalo do čim bolj normalnega življenja v družbi. Strokovna skupina verjame, da se bodo razmere še izboljševale, zato njeni člani predlagajo, da se epidemija ne podaljšuje. Tudi po koncu epidemije ostaja v veljavi sistem PCT, je še povedala dr. Logarjeva.

 

Janez Poklukar

Janez Poklukar | Avtor: UKOM

1 / 3