Skoči do osrednje vsebine

Portal zVEM osrednja točka za pridobitev digitalnih covidnih PCT-potrdil

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali minister za zdravje Janez Poklukar, minister za javno upravo Boštjan Koritnik in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek.

Odločitve s seje vlade

Maja Bratuša je najprej predstavila odločitve z včerajšnje seje vlade, katere glavna tema je bilo obvladovanje še vedno trajajoče epidemije. Na podlagi posveta članov vlade s svetovalno skupino pri Ministrstvu za zdravje je bilo ugotovljeno, da razmere v tem trenutku večjih dodatnih sprostitev še ne dopuščajo. Na seji so sprejeli naslednje odločitve:

Z Odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom vlada dodatno sprošča posamezne omejitve v gospodarstvu

  • od ponedeljka, 7. junija 2021, se sproščajo omejitve pri izvajanju dimnikarskih storitev in gradbenih del,
  • v celoti je dovoljeno izvajanje kongresne dejavnosti, morajo pa zaposleni in potrošniki izpolnjevati pogoj PCT (prebolevniki, cepljeni, testirani),
  • pri osebnem prevzemu blaga, hrane ali pijače se ukinja prepoved uživanja prevzete hrane in pijače na prevzemnih mestih.

Vlada je zrahljala omejitve pri ponujanju nastanitvenih storitev. Nastanitveni obrati, ki imajo do 60 nastanitvenih enot, lahko od ponedeljka ponujajo nastanitvene storitve v največ 45 nastanitvenih enotah. Nastanitveni obrati, ki imajo nad 60 nastanitvenih enot, pa lahko ponujajo nastanitvene storitve do 75-odstotne zasedenosti nastanitvenega obrata, kar velja tudi za kampe.

Pomembna novost je dostopnost bazenov za vse goste, ki izpolnjujejo pogoj PCT, tega morajo izpolnjevati tudi zaposleni. Kljub temu se omejuje zasedenost razpoložljivih kapacitet na 75 odstotkov.

Pri trgovskih centrih se namesto zagotavljanja 20 m2 na posamezno stranko določa obveznost zagotavljanja 10 m2 na posamezno stranko v celotnem trgovskem centru.

Pomembna sprememba, ki jo je včeraj sprejela vlada, se nanaša na spremembe pogojev vstopa v državo. Od sobote, 5. junija, bo za vstop v državo poleg negativnega testa PCR spet veljal tudi hitri test HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa. Tako PCR kot hitri test HAG sta ustrezna, če sta opravljena v državah članicah Evropske unije, državah članicah schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, na Novi Zelandiji, v Rusiji, Srbiji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike, na kontrolnih točkah na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet pa tudi, če je opravljen v Turčiji. Pri veljavnosti hitrih testov je določen še pogoj, da se priznavajo tisti testi, ki so objavljeni na skupnem seznamu hitrih testov, ki jih priznavajo države članice EU.

Za prebolevnike in cepljene osebe ni sprememb in lahko vstopijo brez napotitve v karanteno.

Oseba, ki prihaja z območja, ki ni na rdečem ali temno rdečem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če ob vstopu predloži dokazilo, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki ni na rdečem ali temno rdečem seznamu. Novost pri tem je, da mora oseba dokazilo predložiti le za čas od odhoda iz Slovenije do vrnitve v Slovenijo, če je to obdobje krajše od petih dni. Če ne predloži ustreznih dokazil, se šteje, da prihaja z območja na rdečem oziroma temno rdečem seznamu.

Epidemiološki podatki

Po zadnjih epidemioloških podatkih je bilo včeraj opravljenih 3837 PCR-testov in 27.557 hitrih antigenskih testov. S PCR-testi je bilo včeraj potrjenih 273 novih okužb. Sedemdnevno povprečje po danes objavljenih podatkih znaša 260, 14-dnevna incidenca pa je padla na 183.

Do zdaj je bilo s prvim odmerkom cepiva cepljenih 681.945 oseb, z vsemi odmerki pa 432.282 oseb.

Razmere v bolnišnicah se še naprej izboljšujejo. Trenutno se v njih zdravi 213 ljudi, obolelih za covidom-19, na intenzivni terapiji jih je 60. V bolnišnice je bilo včeraj na novo sprejetih 21 bolnikov, odpuščenih pa 19. Trije bolniki s covidom-19 so umrli.

Izsledki tedenskega poročila Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano kažejo, da angleška različica novega koronavirusa v Sloveniji še vedno močno prevladuje. Tako je število na novo potrjenih okužb z angleškim sevom v zadnjem obdobju testiranja znašalo 119.

Uvedba enotnih digitalnih covidnih PCT-potrdil

Minister za zdravje Janez Poklukar je v nadaljevanju povedal, da si tako EU kot slovenska vlada prizadevata za čim preprostejše in pregledno odvračanje epidemije, zaradi česar je bilo na ravni EU uvedeno osnovno pravilo PCT (prebolevniki, cepljeni in testirani). Tako bo mogoče z enotnim, splošno veljavnim in brezplačnim covidnim PCT-potrdilom ali digitalnim covidnim PCT-potrdilom živeti relativno svobodno, čeprav bo virus še vedno med nami. Covidno PCT-potrdilo bo vsem prebivalcem omogočalo obiskovanje prireditev, lažje prehajanje meja in potovanja.

Na portalu zVem (povezava: https://zvem.ezdrav.si/) lahko državljani na enem mestu dostopajo do vseh svojih zdravstvenih podatkov, torej do izvidov, testov in receptov, tudi do izvidov, ki bodo podlaga za izdajo enotnega covidnega PCT-potrdila. Do vseh teh podatkov lahko državljani dostopajo z digitalnim potrdilom oziroma s tako imenovano mobilno digitalno identiteto smsPASS. Dostop do podatkov na portalu zVem omogočajo digitalna potrdila, ki so SIGEN-CA, HALCOM-CA, Postar-CA in SIGOV-CA in jih marsikdo že ima. Ta potrdila omogočajo dostop do vseh digitaliziranih vsebin državne uprave.

Postopek pridobitve digitalne identitete smsPASS je mogoče opraviti na cepilnih mestih, pri čemer se osebam, ki se cepijo, za to storitev ni treba predhodno naročati, ter na upravnih enotah, uradih Finančne uprave Republike Slovenije (FURS), centrih za socialno delo ali na vložišču Ministrstva za pravosodje. Na mestu za oddajo se je treba identificirati z veljavnim osebnim dokumentom s fotografijo. Pri oddaji obrazca bodo državljanom na voljo za pomoč javni uslužbenci iz navedenih institucij in lokalnih skupnosti oziroma občin. Ministrstvi za zdravje in javno upravo sta pripravili informativno zloženko, ki bo prikazovala celotni postopek.

Ko bo posameznik prevzel digitalno identiteto, bo lahko dostopal do vseh digitaliziranih vsebin državne uprave, je poudaril minister Poklukar in dodal, da je digitalna identiteta prvi korak digitalizacije ne le zdravstva, temveč tudi drugih področij v Sloveniji.

Vsem državljanom je svetoval, naj se ob kakršnih koli težavah pri pridobivanju digitalnega covidnega PCT-potrdila obrnejo na Ministrstvo za javno upravo, cepilne centre, upravne enote, Finančno upravo Republike Slovenije (FURS) ali na centre za socialno delo. Vsi se bodo trudili, da bodo postopki hitri in preprosti in da se vsem državljanom omogoči pridobitev digitalnega covidnega PCT-potrdila.

Minister Poklukar je ob koncu vse prebivalce Slovenije pozval k solidarnosti in medsebojni pomoči pri pridobivanju digitalnih PCT-potrdil.

Razširitev točk za pridobitev mobilne digitalne identitete smsPASS

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je poudaril, da portal zVem, na katerem bo kmalu na voljo tudi evropsko zeleno digitalno potrdilo oziroma covidno digitalno PCT-potrdilo, postaja točka, do katere bi radi vsem omogočili čim lažji dostop.

Ministrstvo za javno upravo je v zadnjem obdobju zaznalo bistveno povečanje povpraševanja tako po digitalnih potrdilih SIGEN-CA kot po mobilnih identitetah smsPASS. Če je bilo v preteklih mesecih izdanih do okoli 1000 potrdil SIGEN-CA dnevno, je zdaj to število skoraj še enkrat večje, je povedal, minister.

Za tiste državljane, ki digitalnega potrdila ali mobilne digitalne identitete še nimajo, je ministrstvo sprejelo vrsto ukrepov, da bi jim olajšali postopek. Digitalni potrdili SIGEN-CA in mobilna digitalna identiteta smsPASS, ki ju izdaja Ministrstvo javno upravo, sta za državljane brezplačni.

Na upravnih enotah pred izdajo potrdila SIGEN-CA oziroma smsPASS preverijo identiteto prosilke oziroma prosilca. Zaradi izvajanja varnostnih ukrepov zaradi epidemije in povečanega obsega dela upravnih enot se je za termin treba naročiti vnaprej.

Ker je pridobitev digitalnih potrdil in mobilnih digitalnih identitet na upravnih enotah zaradi njihove preobremenjenosti za državljane postala precej zamudna, je vlada sprejela sklep o razširitvi prijavnih točk za pridobitev digitalnih potrdil in mobilnih digitalnih identitet. Tako se v teh dneh že vzpostavljajo prijavne službe za pridobitev mobilne identitete smsPASS na cepilnih centrih, uradih FURS, v centrih za socialno delo in na lokaciji Ministrstva za pravosodje.

V ta namen je imenovanih okoli 300 referentov iz približno 70 različnih institucij, ki se ustrezno usposabljajo, hkrati pa poteka distribucija opreme, ki jo potrebujejo za opravljanje novega dela.

Minister Koritnik je povedal tudi, da vlada razmišlja o določitvi še dodatnih dostopnih točk za pridobitev mobilne digitalne identitete smsPASS, saj se zaveda, kako pomembno je državljanom v teh časih olajšati dostop do zdravstvenega portala zVEM in s tem do dokazil, ki jih vsi potrebujejo za bolj normalno življenje. Tako naj bi naloge prijavne službe v kratkem začeli izvajati tudi zaposleni na izpostavah Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Cilj do konca junija doseči 60-odstotno precepljenost vsega prebivalstva

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je poudaril, da je Slovenija šesta po razvoju informacijskega sistema v zdravstvu v Evropi.

Glede epidemije covida-19 je opozoril, da število novih primerov okužbe v svetu upada, vendar pa se še vedno zaznava velik porast v azijskem delu, predvsem v Indiji. Epidemija v Evropi se že osmi teden umirja. Po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je Slovenija še vedno globoko v epidemiji, ima še vedno veliko število okužb, zato je treba vse samozaščitno-preventivne ukrepe dosledno izvajati, če želimo, da bo naše življenje še naprej potekalo kolikor toliko normalno, torej brez omejitev.

Število potrjenih primerov okužbe v Sloveniji pada, kar pomeni, da se zmanjšujejo tako število zasedenih postelj v bolnišnicah, število obolelih na intenzivni negi, število sprejemov v bolnišnice, število umrlih kakor tudi število aktivnih primerov okuženih z novim koronavirusom. Ob tem je poudaril, da podatki kažejo naraščanje okužb na področju Mestne občine Ljubljana, kar bo Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pozorno spremljal. Naraščanje okužb se zaznava tudi v osrednji slovenski regiji, ki je trenutno v rumeni fazi.

V Sloveniji med okužbami v skoraj sto odstotkih prevladuje angleški sev novega koronavirusa, ki je prevladal nad »milejšimi« sevi. Predvideva se, da bo počasi popustil, vendar pa je mogoče, da se namesto njega razširi drug novi sev. Krek je ob tem dodal, da so novi sevi lahko hujši, saj jih ne poznamo dobro, in se lahko hitreje širijo ter poslabšajo razmere.

Slovenija je do konca maja dobila 1.309.275 odmerkov cepiv. Največ ljudi je cepljenih s cepivom proizvajalca Pfizer/Biontech, sledijo cepiva AstraZenece, Moderne in cepivo Janssen podjetja Johnson & Johnson, ki ga je Slovenija začela dobivati v aprilu.

Zaradi več cepiva se pospešuje cepljenje prebivalstva. Tako je bilo do 2. junija 2021 cepljenih 20,5 odstotka prebivalstva, medtem ko je bilo do 1. maja 2021 cepljenih 10,2 odstotka prebivalstva, kar pomeni, da je bilo v enem mesecu cepljenih toliko ljudi, kot prej do 1. maja 2021. Po zadnjih podatkih je bilo v enem tednu cepljenih skoraj 170.000 ljudi. Velik delež prebivalstva je cepljen tudi z drugim odmerkom cepiva. Po načrtih naj bi v juniju cepili še od 30 do 40 odstotkov prebivalstva. Tako naj bi Slovenija do konca junija dosegla 60-odstotno precepljenost vsega prebivalstva.