Skoči do osrednje vsebine

Po kriterijih ECDC Slovenija še ni v zeleni fazi

Novinarska konferenca je bila posvečena odločitvam, ki jih je vlada sprejela na 77 in 78. seji, predstavili pa so jih minister za zdravje Janez Poklukar, minister za javno upravo Boštjan Koritnik, vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar, inšpektorica Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata in namestnik generalnega direktorja Policije Tomaž Pečjak.

Posnetek novinarske konference

Angleška različica virusa še naprej prevladuje

Vlada je po seznanitvi s trenutnimi epidemiološkimi razmerami sprejela odločitev , da podaljša trenutno veljavne ukrepe še za teden dni. Vlada je med drugim določila spremenjene pogoje za izvajanje kongresne dejavnosti. Število oseb v zaprtih javnih prostorih oziroma na odprtih površinah s fiksnimi sedišči bo od ponedeljka omejeno na 50-odstotno zasedenost zmogljivosti sedišč. Pri tem mora biti med osebami eno sedišče prosto. Na odprtih površinah, kjer ni fiksnih sedišč, mora biti med postavljenimi sedišči najmanj en meter razdalje. Izvajalci te dejavnosti bodo morali še naprej izpolnjevati tudi pogoj PCT.

Sicer pa epidemiološki podatki za sredo kažejo, da je bilo izvedenih 4.012 PCR testov in 29.583 hitrih antigenskih testov. S PCR testi je bilo včeraj potrjenih 365 novih okužb. Do danes je bilo s prvim odmerkom cepljenih 644.506 oseb, z vsemi odmerki pa 362.605 oseb.

Maja Bratuša je ob tem tudi povzela ugotovitve nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano o prisotnostih posameznih različic. Najbolj prevladujoča različica je še vedno angleška, so pa bile v Sloveniji že potrjene brazilska, indijska, nigerijska in južnoafriška različica.


Minister Poklukar in vodja svetovalne skupine Logar pozivata k spoštovanju ukrepov

Minister Poklukar je spregovoril o aktualni epidemiološki situaciji. Poudaril je, da je vzrokov za umirjanje epidemije več. Poleg cepljenja in učinka ukrepov iz začetka meseca maja so na naši strani tudi toplejši meseci. Tri regije ostajajo rumene, tako da večina ukrepov ta teden ostaja še enakih kot prejšnji teden, je poudaril minister.

Na javnost je naslovil prošnjo, da kljub umirjanju še naprej spoštuje vse preventivne ukrepe, se pravi razdaljo, razkuževanje, maske, kihamo in kašljamo v rokav, ne dotikamo se obraza, ostanimo doma, če smo bolni.

Pozval je tudi vse udeležence športnih dogodkov, da podporo slovenskim športnikom izražajo ob upoštevanju varnostne razdalje in nošenju mask. Navijanje ob športnih dogodkih naj da zagon športnikom, ne virusu, je še dejal.  

Minister je v nadaljevanju predstavil splošni dogovor v zdravstvu za pogodbeno leto 2021. V letošnjem letu je bilo finančno okrepljeno področje duševnega zdravja otrok in mladostnikov, saj strokovnjaki otroške in mladinske psihiatrije opozarjajo na hude posledice pri tem delu populacije zaradi epidemije. Zaradi težav z dostopnostjo na primarni ravni zdravstvene dejavnosti – kar je prav tako posledica epidemije - se vse nerealizirane širitve timov splošne ambulante ter otroških in šolskih dispanzerjev ohranjajo v letu 2021.

V okviru Splošnega dogovora je vlada določila tudi nove, nižje cene za storitve zdravljenja bolezni COVID-19, ki temeljijo na podatkih UKC Ljubljana in UKC Maribor.

Glede na dejanske kadrovske potrebe v domovih za starejše in posebnih zavodih za odrasle in je uveljavljen prvi korak pri določitvi novih kadrovskih normativov na področju zdravstva, in sicer je določen nov normativ na področju Nege III z namenom zaposlitve nujno potrebnih  tehnikov zdravstvene nege oziroma bolničarjev.

Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je uvodoma poudarila, da je zelena faza, v katero pred dnevi vstopila Slovenijo, samo lokalna – opredeljena glede na presojo slovenskih epidemiologov, od katere točke naprej lahko ponovno vzpostavijo sledljivost stikov okuženih. Po kriterijih ECD smo še daleč od te faze. Smo na pravi poti, a ni še čas za popolno sprostitev ukrepov, je poudarila. Letošnja situacija je tudi povsem drugačna kot lani maja ali junija, ko skorajda nismo imeli okužb. Napovedala je, da bo zato treba še nekaj časa vztrajati pri izvajanju vseh preventivnih ukrepov. V nastopu se je dotaknila tudi situacije na nedavnih športnih dogodkih, kjer je bilo na posnetkih očitno, da navijači niso upoštevali fizične razdalje in niso nosili mask. Ker epidemije še ni konec, je pozvala k nadaljnjemu spoštovanju ukrepov.

Zdravstveni inšpektorat in Policija: kršitev ukrepov je manj

Deana Potza z Zdravstvenega inšpektorata je povedala, da je bilo med 17. in 23. majem opravljenih 2.696 nadzorov, pri čemer pri 10 odstotkih odkrili neskladnosti. Pri nadzorih izvajanja cepljenja zdravstveni inšpektorat tokrat ni odkril nepravilnosti.

Namestnik generalnega direktorja Policije Tomaž Pečjak je povzel statistični pregled aktivnosti policije povezane z ukrepi za preprečevanje širjenja epidemije Covid-19 od 20. do. 27. maja 2021 in pri tem poudaril, da se število izrečenih ukrepov zmanjšuje, saj jih je bilo v zadnjem tednu izrečenih kar 39,9 odstotkov manj ukrepov kot teden poprej. Na meji je bila karantena izrečena 4.169 osebam (kar je 42,9 % manj kot teden dni poprej (7.361), od tega 3.814 polnoletnim in 355 mladoletnim osebam.

Od nedelje nekaj sprememb pri prehajanju meja

Pečjak je na koncu še poudaril, da bodo od nedelje, 30. maja, začeli veljati novi pogoji za prehajanje meja: priznani bodo negativni testi in dokazila o preboleli bolezni iz Srbije. Med izjemami, ki lahko vstopijo v Slovenijo brez napotitve v karanteno in brez negativnega testa, so po novem tudi otroci do 15 leta, ki potujejo v organizirani skupini v spremstvu vzgojitelja, učitelja ali skrbnika. Predvsem pa je opozoril na spremembo pri napotitvi v karanteno na domu ob prihodu iz držav z visokim tveganjem, ki bo uveljavljena od nedelje. V skladu s spremembami Zakona o nalezljivih bolezni bo namreč policija osebam, ki morajo v karanteno na domu, v podpis izročila izjavo. Če se oseba s podpisom izjave ne bo strinjala, bodo podatki posredovani ministrstvu za zdravje, ki bo nato za te osebe izdal odločbo o karanteni na domu. Evidenco karanten ima Nacionalni inštitut za javno zdravje, do teh podatkov pa bo imel dostop tudi zdravstveni inšpektorat, ki bo skupaj s policijo izvajal nadzor nad karantenami. Za kršitev karantene je po novem predvidena tudi globa.