Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar: Cepljenje je največji, najbolj zahteven in najbolj pomemben projekt našega časa

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covid-19 so sodelovali minister za zdravje Janez Poklukar, Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata in namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.

Vlada je izdala Odlok o spremembah Odloka o začasni prepovedi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb s SARS-CoV-2. Sprememba odloka se nanaša na število udeležencev na organiziranih javnih prireditvah in shodih v zaprtih prostorih. Število oseb je tako določeno na enega udeleženca na 20 kvadratnih metrov zaprte površine (prej en udeleženec na 30 kvadratnih metrov). Vse ostale določbe ostajajo enake, tudi največje število udeležencev javnih prireditev in shodov ostaja 10 oseb.

Včeraj bilo opravljenih 4228 PCR testiranj in 27.806 hitrih antigenskih testov. S PCR testi je bilo potrjenih 774 novih okužb, delež pozitivnih testov pa je bil 18,3 odstoten. 7-dnevno povprečje okužb je po danes objavljenih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) 729 (včeraj 650). Danes se v bolnišnicah zdravi 551 pacientov, na intenzivni terapiji je danes 139 pacientov. Včeraj je bilo v bolnišnice sprejetih 45 pacientov. Iz bolnišnic je bilo včeraj odpuščenih 51 pacientov. V bolnišnicah je včeraj umrlo 6 oseb.

Minister Janez Poklukar je dejal, da je v zadnjih dneh zaznati postopno, vendar relativno konstantno dnevno upadanje števila pozitivnih prebivalcev na koronavirus, zdravstvo pa je še vedno močno obremenjeno. Za stabilno epidemiološko stanje smo po ministrovih besedah odgovorni vsi. Izjemnega pomena je, da se precepimo v čim večjem številu. Minister je danes obiskal Cepilni center Bled, kjer cepljenje poteka vzorno. Delujejo družbeno odgovorno in imajo pravilen pristop.

V sodelovanju z NIJZ so v okviru E-zdravja pripravili aplikacijo za lažje cepljenje in naročanje. Ker je digitalizacija ena od prioritet in ker se je v epidemiji pokazalo, kako zelo jo potrebujemo, je minister ponosen na aplikacijo. Tistim, ki ste se prijavili na cepljenje, bodisi preko osebnega zdravnika, bodisi na cepilnem mestu, ne bo treba ponovno oddajati prijave. Podrobno je predstavil delovanje aplikacije, ki se nahaja na portalu zVem. Naložbo financira Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru odziva Unije na pandemijo COVID-19.

Prijave iz eUprave se z uvedbo nove aplikacije ukinja. Ključno je, da vsem zagotovimo enakovreden dostop do naročanja za cepljenje, je še poudaril Janez Poklukar. Kako uspešni bomo, je odvisno od naše solidarnosti in vzajemne pomoči. Pomembno vlogo ima osebni zdravnik s svojimi sodelavci in lokalna skupnost. Cepljenje je največji, najbolj zahteven in najbolj pomemben projekt našega časa, je zaključil minister.

Deana Potza je predstavila poročilo, ki se nanaša na obdobje od 19. do 25. aprila, ko so inšpektorati skupno opravili 2305 nadzorov. Na področju gostinske dejavnosti ni bilo prekrškov. Na zunanjih javnih površinah prav tako ni bila ugotovljena nobena neskladnost. Tudi izolacije ni kršila nobena od nadzorovanih oseb.

Tomaž Pečjak je predstavil poročilo (od 29. aprila do 5. maja) o policijskih nadzorih. Policija je v tem obdobju opravila 1845 nadzorov, prejeli so 39 prijav občanov. Da policisti resnično poskušajo z najmilejšimi ukrepi, kaže podatek, da se v veliki meri izreče samo ustno opozorilo. V tem času so policisti 5599 oseb na mejah napotili v karanteno.

Janez Poklukar

Janez Poklukar | Avtor: UKOM

1 / 3