Skoči do osrednje vsebine

Zunanji ministri Evropske unije o razmerah v Etiopiji in Ukrajini

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes udeležil videokonferenčnega zasedanja Sveta Evropske unije za zunanje zadeve. Ministri so razpravo posvetili razmeram v Etiopiji in v Ukrajini. Opravili so tudi neformalni pogovor z ministrom za zunanje zadeve Ukrajine Dmytrom Kulebo.
minister sedi pred računalnikom za njim

Minister dr. Logar med zasedanjem | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Na začetku neformalnega videokonferenčnega zasedanja so zunanji ministri Evropske unije izrazili solidarnost s Češko ob informacijah o aktivnostih ruskih varnostnih služb na češkem ozemlju leta 2014. 

Visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell je v uvodnem delu izpostavil Gruzijo, Indijo pred vrhom EU-Indija, Mjanmar, Mozambik ter vprašanje pravne narave post-cotonoujskega sporazuma. Na zaprosilo nekaterih držav članic so bile obravnavane tudi razmere v Belorusiji in Libiji ter odnosi z Ljudsko republiko Kitajsko po uvedbi sankcij.

Ministri so razpravljali o razvoju dogajanja v Etiopiji, predvsem o zaostrenih razmerah v regiji Tigray, ter o nadaljnjih aktivnostih Unije. Finski zunanji minister je poročal o obisku Afriškega roga, ki ga je opravil v imenu Visokega predstavnika Unije Borrella.

Minister dr. Logar je izrazil zaskrbljenost nad konfliktom v regiji Tigray, ki ima negativne posledice ne samo na Etiopijo, temveč tudi na stabilnost celotne regije. Izrazil je zaskrbljenost nad humanitarnimi razmerami in se zavzel za neoviran dostop do humanitarne pomoči, zaščito civilnega prebivalstva ter za spoštovanje načel mednarodnega humanitarnega prava in človekovih pravic v regiji. Pozval je k odpravi napetosti med udeleženima stranema z namenom zagotovitve miru in blagostanja za celotno regijo.

Zunanji ministri so skupaj z zunanjim ministrom Ukrajine Kulebo opravili razpravo o razmerah v Ukrajini, o napredku Ukrajine na področju reform in približevanja Evropski uniji, reševanju konflikta v vzhodni Ukrajini ter o vzpostavitvi Krimske platforme. Ob tem so poudarili tudi potrebo po odločnem nasprotovanju kopičenja oboroženih sil Ruske federacije ob mejah Ukrajine. Minister dr. Logar je ob tem zagotovil neomajno podporo ukrajinski ozemeljski celovitosti in izrazil zaskrbljenost nad krepitvijo vojaške prisotnost ob ukrajinsko-ruski meji ter pohvalil podporo in odziv NATO in ZDA. Ukrajino je pozval, da se vzdrži provokacij, da razmere ne bi eskalirale ter izpostavil pričakovanje, da se bo politični dialog nadaljeval v okviru obstoječih formatov Normandijske četverice in Trilateralne kontakte skupine. Pozval je tudi k nadaljnjim naporom v smeri krepitve ukrajinske notranje odpornosti.