Skoči do osrednje vsebine

Maturanti naj se k cepljenju prijavijo najkasneje do 19. aprila do 12. ure

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 je sodelovala generalna direktorica Direktorata za javno zdravje na Ministrstvu za zdravje mag. Vesna Kerstin Petrič.

Včeraj je bilo opravljenih 4253 PCR testiranj in 24.220 hitrih antigenskih testov. S PCR testi je bilo včeraj potrjenih 860 novih okužb (pred enim tednom kar 1279). Sedemdnevno povprečje okužb po danes objavljenih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) znaša 871 (včeraj 931). V bolnišnicah se danes zdravi 639 pacientov, intenzivno terapijo potrebuje 152 oseb. Včeraj smo v Sloveniji zabeležili pet smrti.

Kerstin Petrič: Maturanti in maturantke bodo prednostno cepljeni

Generalna direktorica direktorata za javno zdravje na ministrstvu za zdravje mag. Vesna Kerstin Petrič je predstavila spremembe včeraj posodobljene nacionalne strategije cepljenja. Z najnovejšo spremembo so bili med prednostne skupine za cepljenje uvrščeni maturanti ter zaposleni, ki bodo neposredno sodelovali pri izvedbi mature (in še niso bili cepljeni), pa tudi starši posebej ranljivih kronično bolnih otrok. Maturanti in zaposleni so uvrščeni v skupino skupaj z osebami starejšimi od 60 let in kroničnimi bolniki. Letošnjih maturantov je 18 tisoč, a po mnenju generalne direktorice uvrstitev te skupine na prednostni seznam ne vpliva na pravočasno cepljenje drugih skupin s tega seznama.

S to spremembo želimo omogočiti, je poudarila Kerstin Petrič, da se bodo lahko dijaki in dijakinje zaključnih letnikov čim bolj sproščeno pripravljali na zrelostni izpit in ga opravljali v čim bolj varnem okolju.

Povedala je tudi, da bo cepljenje prostovoljno. Tisti, ki se bodo zanj odločili, se morajo še danes ali najkasneje v ponedeljek, 19. aprila, do 12. ure prijaviti na cepljenje v cepilnem centru pri zdravstvenem domu stalnega prebivališča. Takojšnja prijava je pomembna, saj je od tega odvisna pravočasna dobava cepiv na cepilna mesta. Cepilni centri so o tem obveščeni in bodo maturante cepili prednostno že 23. aprila 2021. Polnoletni maturanti bodo cepljeni s cepivom AstraZeneca, mladoletni pa s cepivom Pfizer.

V odzivu na novinarska vprašanja je Kerstin Petrič povedala tudi, je cepivo Sputnik V uvrščeno na seznam odobrenih in kandidatnih cepiv. Datum, kdaj bo cepivo na voljo v Sloveniji, še ni znan.