Skoči do osrednje vsebine

70. redna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je na današnji seji sprejela predlog novele Zakona o službi v Slovenski vojski, katere namen je povečati zanimanje za zaposlitev v Slovenski vojski. Seznanila se je tudi z informacijo o posledicah pozebe na kmetijskih pridelkih od 6. do 8. aprila 2021. Za državno sekretarko na Ministrstvu za finance je imenovala mag. Majo Hostnik Kališek.

Vlada je določila besedilo Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o službi v Slovenski vojski. Spremembe in dopolnitve zakona so pripravljene za ureditev delovnega časa in počitka pripadnikov Slovenske vojske med napotitvijo v mednarodne operacije in misije (MOM), z namenom, da se poveča zanimanje za zaposlitev v Slovenski vojski ter s ciljem uskladitve zakona z Zakonom o spremembah in dopolnitvah Zakona o obrambi.

Seznanila se je tudi z informacijo o posledicah pozebe na kmetijskih pridelkih od 6. do 8. aprila 2021. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo pripravilo pravne podlage za izvedbo pomoči najbolj prizadetim kmetijskim gospodarstvom, dejavnim v primarni kmetijski proizvodnji. Po podatkih Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) so največ škode utrpele sadne vrste na celotnem območju Slovenije, ki so bile v polnem cvetenju, z izjemo Gorenjske, kjer se je cvetenje šele začelo. Pri vinski trti je bila poškodovanost zelenih mladik odvisna od lege in zgodnosti sorte. Posevki zelja in solate so bili prizadeti predvsem na nepokritih površinah, pri poljščinah je največ škode na zgodnjem krompirju.   Minister za kmetijstvo je imenoval delovno skupino za pripravo ukrepov po pozebi v letu 2021. Skupina predlaga, da se za izvedbo ukrepov pripravi interventni zakon.