Skoči do osrednje vsebine

Izhodna strategija bolnišnic ob zmanjševanju števila covid bolnikov v 4 fazah

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovali državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Alenka Forte in Mojca Kirbiš, ravnateljica Osnovne šole Rada Robiča Limbuš.

V nedeljo je bilo opravljenih 1428 PCR-testiranj, pozitivnih je bilo 247 testov, kar je 17,3 odstotka. Opravljenih je bilo tudi 8551 hitrih testiranj. Včeraj je bilo v bolnišnicah hospitaliziranih 584 pacientov, kar je 18 več kot v soboto, od tega 104 na intenzivni negi. To število je precej manjše, kot je bilo v petek, ko je bilo hospitaliziranih 623 oseb. Umrlo je osem bolnikov, nihče v domu starejših občanov (DSO).

Sedemdnevno povprečje števila pozitivnih covid primerov je 744, to je 4 manj v primerjavi s soboto. Število aktivnih primerov na novi koronavirus se v državi že dalj časa znižuje, za včeraj beležimo 11.032 takih primerov.

Izhodna strategija bolnišnic ob zmanjševanju števila hospitaliziranih covid bolnikov

Forte je predstavila izhodno strategijo bolnišnic, glede na zmanjševanje števila covid bolnikov v bolnišnicah. Trenutno smo v prvi fazi, saj se je število hospitaliziranih znižalo pod 700 pacientov. Posledično se je zmogljivost bolnišnic glede covid oddelkov, znižala na 10 odstotkov vseh posteljnih zmogljivosti namenjenih covid bolnikom, razen v bolnišnici Golnik, kjer je ta odstotek 15. Bolnišnica Topolšica in Bolnišnica Sežana nista več covid bolnišnici in sta v celoti začeli izvajati svoj redni program.

Druga faza bo nastopila, ko se bo sedanjih 584 hospitaliziranih bolnikov znižalo pod 500. To bo pomenilo, da bodo bolnišnice Ptuj, Slovenj Gradec, Trbovlje, Brežice in Izola ne bodo več covid bolnišnice in bodo začele izvajati svoj redni program.

To bo veljalo tudi za Splošno bolnišnico Jesenice, ki je zaradi požarne in energetske sanacije ter gradnje nove intenzivne enote v specifičnem položaju, zato bo ukinila covid intenzivno enoto, vse na novo ugotovljene covid bolnike, pa bodo nameščali na Golnik ali Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljano.

V urgentnih centrih bodo vse bolnišnice ohranile sivo cono, kjer izolirajo paciente s sumom na covid. Če je pacient pozitiven, se glede nadaljnje obravnave prerazporedi glede na izhodno strategijo, v ustrezno bližnjo bolnišnico.

V tretjo fazo bo zdravstveni sistem prešel, ko bo število hospitaliziranih covid bolnikov padlo pod 250, covid bolnišnice pa bodo še UKC Ljubljana, UKC Maribor in Golnik ter Splošne bolnišnice Celje, Novo mesto in Nova Gorica.

V četrti fazi, ko bo število hospitaliziranih covid bolnikov padlo pod 100, pa covid bolnišnice ostanejo še UKC Ljubljana, UKC Maribor ter Golnik. V primeru še večjega padca bolnikov, se ukinejo tudi intenzivne covid postelje na Golniku.

Zdravstveni sistem se bo torej postopno začel ukvarjati z rednim programom. Vsak posameznik lahko z zaščitnim obnašanjem in doslednim spoštovanjem ukrepov pripomore, da bo zdravstvo ponovno čim prej lahko normalno delovalo. So pa bolnišnice vzporedno obvladovanju covid bolnikov opravile v povprečju 75 odstotkov rednega programa.

Od ostalih aktualnih vsebin s področja zdravstva je Forte poudarila, da Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Soča beleži izredno visoko, kar 85-odstotno precepljenost zdravstvenega osebja. O pomanjkanju testov s terena izvajalci ne poročajo. Zaradi zimskih šolskih počitnic v preteklem in temu tednu je ocenjevanje padanja epidemije v marcu težko napovedovati. Cepljenje v kritični infrastrukturi se še ni začelo, razen pri vojakih, ki odhajajo na misije v tujino. Potrdil posameznikom, pri katerih je bila covid bolezen potrjena zgolj ambulanto pri splošnem zdravniku, ne bo veliko, izdaja potrdil je brezplačna.

Učenci v vzhodnem delu Slovenije so se vrnili v šolske klopi

Kirbiš je poudarila, da so se na ponovno odprtje šol dobro pripravili, tudi s testiranjem, ki so ga učitelji izvedli že med koncem tedna, vnaprej ga bodo izvajali enkrat tedensko z mobilnimi enotami Zdravstveni dom Maribor, na posameznih šolah. V pogovorih z učenci od 6. do 9. razreda se je razbralo, da bi ti vseeno še raje šolali na daljavo, saj so si urnik in bioritem lahko doma prilagajali. Šola je starše prosila, da naj podaljšano bivanje v 4. in 5. razredih skušajo otroci prevzeti nase, da po pouku ne bi ostajali v šoli. Največ težav predstavlja varna izvedba kosil in organizacija pouka pri izbirnih predmetih višjih razredov.

 

Državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Alenka Forte

Državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Alenka Forte | Avtor: Anže Malovrh, STA