Skoči do osrednje vsebine

Aplikacija #Ostanizdrav in hitro testiranje v veliko pomoč pri obvladovanju epidemije

Na novinarski konferenci o stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali minister za javno upravo Boštjan Koritnik, državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Marija Magajne in Benjamin Wakounig, predsednik Slovenske gospodarske zveze na avstrijskem Koroškem, o izkušnjah glede ukrepov v času epidemije v Avstriji.

V četrtek je bilo ob 18.498 hitrih in 5.151 PCR-testiranjih skupno pozitivnih 1055 testov, od tega po PCR-metodi 850 (16,5 odstotka) in 205 ob hitrem testiranju (1,1 odstotka). V bolnišnicah se je včeraj zdravilo 789 bolnikov, 39 manj kot v sredo, od tega na intenzivni negi 154. Umrlo je 15 bolnikov, vsi v bolnišnicah.

Med občinami po številu novih primerov na včerajšnji dan izstopajo: Celje (26), Domžale (21), Kamnik (28), Koper (47), Novo mesto (25), Ljubljani (132) in Maribor (44). Sedemdnevno povprečno število pozitivnih primerov je po danes objavljenih podatkih NIJZ nekoliko višje kot dan pred tem, in sicer znaša 841 (včeraj 837, predvčerajšnjim 827).

Aplikacijo #OstaniZdrav si je po besedah Koritnika do danes preneslo 371.246 uporabnikov. Je pa bila v zadnjem tednu januarja izvedena obsežna posodobitev aplikacije, ki zajema tudi uvedbo interoperabilnosti, to pomeni čezmejno izmenjavo oddajnih kod z vsemi aplikacijami Googla in Appla v drugih državah, ki uporabljajo sistem za obveščanje o izpostavljenosti. Sistem uporablja večina aplikacij za beleženje stikov evropskih držav, zato si mobilne naprave med seboj lahko izmenjujejo naključne oddajne kode. Je pa treba aplikacijo posodobiti z  zadnjo različicoo, saj v tem primeru ključi ne bodo posredovani na evropski osrednji strežnik. Vsa izmenjava ključev namreč poteka med evropskim strežnikom in državnimi strežniki, se pa aplikacije ne bodo povezovale na centralni evropski strežnik ali na kateri koli strežnik druge države.

Trenutno v čezmejni izmenjavi poleg Slovenije sodeluje še 12 držav: Avstrija, Belgija, Hrvaška, Danska, Finska, Nemčija, Irska, Italija, Latvija, Nizozemska, Poljska in Španija. Malta, Norveška in Portugalska pa so v zaključnih fazah testiranja.

V posodobitvi je uvedenih še nekaj drugih sprememb. Prva taka je, da je majhno tveganje razdeljeno na dve stanji:

– če uporabnik še ni bil izpostavljen osebi s potrjeno SARS-CoV-2 okužbo, je stopnja tveganja majhna, kar je vidno kot zeleno barvno ozadje,

– če je bil uporabnik izpostavljen osebi s potrjeno okužbo s SARS-CoV-2, vendar je bil ta stik na večji razdalji oziroma kratkotrajen, potem se aplikacija obarva oranžno.

Pri opozorilih za večje tveganje ozadje ostaja enako (rdeče), so pa posodobljena priporočila, kako ravnati v primeru takega tveganja. Dodana je tudi povezava na eUpravo za pridobitev potrdila o karanteni.

Za natančnejše določanje stopnje tveganja lahko uporabnik vnese tudi datum, ko je zaznal prve simptome. Na tej podlagi se dnevnim ključem bolj natančno določi stopnja tveganja prenosa okužbe. Novejša različica sistema za obveščanje omogoča pogostejši izračun in posodabljanje stanja tveganja, ki je lahko posodobljeno tudi do šestkrat na dan. Da se stik z drugo osebo zabeleži, morata biti v 30-minutnem obdobju izpolnjena naslednja pogoja:

– slabljenje bluetoothovega signala mora biti v območju 30 minut najmanj 10 minut pod 73 decibeli (dB);

– stopnja tveganja prenosa mora biti najmanj III (tri).

Če ta dva pogoja nista izpolnjena, se stik šteje za nerizičnega, zato se v aplikaciji ne prikaže, stik pa bo upoštevan v dnevniku stikov operacijskega sistema.

V posodobitvi je dodana tudi povezava na spletni obrazec Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kjer lahko uporabnik v primeru potrjene okužbe s SARS-CoV-2 pridobi kodo TAN. To bo prejel s SMS-sporočilom. Dodana je povezava na spletno stran gov.si, kjer je objavljena videopredstavitev aplikacije v znakovnem jeziku. Na več mestih v aplikaciji je dodana telefonska številka klicnega centra za psihološko podporo 080 5100 ob epidemiji COVID-19, ki je na voljo 24 ur na dan sedem dni v tednu.

Na Ministrstvu za javno upravo je bil izveden razpis za prilagoditev aplikacije #OstaniZdrav za potrebe čezmejne izmenjave podatkov ter vzdrževanje aplikacije, saj se je pogodba s podjetjem RSTeam, ki je za slovenski trg prilagodilo nemško aplikacijo, konec leta 2020 iztekla. Na novem razpisu je najugodnejšo ponudbo ponovno oddalo podjetje RSTeam, cena nove pogodbe, ki velja do 30. 6. 2021, znaša 31.842 evrov z DDV.

Epidemiološki podatki se izboljšujejo, a število pozitivnih primerov v populaciji je še vedno zelo visoko, zato je Magajne državljane prosila, da je treba vse preventivne ukrepe še naprej dosledno spoštovati.

Nov razpis ministrstva za hitre teste bo objavljen v ponedeljek ali torek, predvidoma za količino 1 milijona testov. EU razpis za nabavo hitrih testov bo realiziran v roku enega tedna ali dveh, Slovenija je potrdila interes za nabavo 1 milijona testov. Testov naj bi bilo v naslednjem tednu dovolj, ministrstvo v oceno vključuje tudi teste, ki jih imajo na razpolago zdravstveni domovi. Dodatnega nakupa testov ministrstvo pri Majbert Pharmu ni izvedlo. Strahu, da bi testov zmanjkalo ni. Zaposleni v vzgoji in izobraževanju se lahko testirajo kadarkoli v delovnem tednu, saj v protokolu že od samega začetka ni definiran pogoj, da je to treba izvesti ob ponedeljkih. Vse pozitivne rezultate testiranj na osnovi uporabe različnih hitrih testov se bo odslej potrjevalo s PCR-metodo. Vpis pozitivnega hitrega testa v elektronske evidence bo izveden šele po pridobitvi takega rezultata s PCR testiranjem.   Odločitve o uvedbi testiranja z grgranjem še ni, je pa o tem veliko razprave.

Na primerljivih podatkih podobnih testov v Evropi so testi Majbart Pharma povsem enakovredno kakovostni. Hitro testiranje je pri obvladovanju epidemije v veliko pomoč, veljajo pa za tako testiranje zakonitosti, ki jih države razumejo in jih skušajo obvladovati.

Za prebolevnike bodo zdravniki lahko izdali obrazec, da je oseba bolezen prebolela, a teh oseb, ki PCR-testa niso opravili, pa so bili bolni, je malo. Stroškov izdaje potrdila država ne povrne. Povračilo stroška za izvedeno eno testiranje s strani mobilnih enot se znižuje iz 15 evrov na 12 evrov. Cena za izvajalca, ki je uporabil pri izvedbi svoj test, pa ostaja 3 evre. Gospodarske družbe lahko kritje stroškov testiranja neposredno uveljavljajo preko PKP7. Če pa se dogovorijo, da ga bodo uveljavljali izvajalci, le-ti povračilo stroška uveljavljajo preko ZZZS.

Po besedah Wakouniga ima Avstrija trenutno največjo težavo v zvezni deželi Tirolski, ki se bo te dni za 10 do 14 dni zaprla, saj je v deželi močno razširjena južnoafriška različica virusa. Odhod iz regije bo možen le z negativnim testom. Tudi v Avstriji se je močno povečalo število brezposelnih, tudi ukrep čakanja na delo doma koristi zelo veliko podjetij. Glede testiranja zaznava država problem, da je testirnih mest premalo, zato država podjetja spodbuja, da si podjetja, vzpostavijo lastno 

Boštjan Koritnik

Boštjan Koritnik | Avtor: Nebojša Tejić/STA

1 / 2