Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Helena Jaklitsch pozdravlja objavo avstrijskega zakona tudi v slovenščini

Danes je zgodovinski dan za Slovence v Avstriji. Republika Avstrija je prvič v obdobju druge republike (po letu 1955) objavila zvezni zakon tudi v slovenskem jeziku. Gre za Zakon o plebiscitni donaciji, zvezni zakon o finančni podpori, ki jo Avstrija, ob minuli stoletnici plebiscita, namenja slovenski narodni skupnosti na Koroškem.

Ministrica dr. Helena Jaklitsch pozdravlja to dejanje, ki ima močno simbolno vrednost in verjame, da je po opravičilu zveznega predsednika dr. Van der Bellna koroškim Slovencem lanskega oktobra v Celovcu to še en korak v smeri konkretnih dejanj pri uresničevanju manjšinskih pravic koroških Slovencev, ki so v preteklosti ostale neizpolnjene.

Objava zakonskih besedil tudi v slovenskem jeziku je bila standard že v zadnjem obdobju Avstro-Ogrske monarhije. Po vzpostavitvi Republike Avstrije slednja temu ni več sledila. Pravkar objavljeni Zakon o plebiscitni donaciji je prvo zakonsko besedilo Republike Avstrije, ki je bilo objavljeno tudi v jeziku katere od narodnih skupnosti v državi. To je zelo pomembno, saj simbolno prikazuje, da je manjšinski jezik enakopraven na vseh ravneh družbe, tudi v zakonodajnem postopku in pri upravljanju države. To dejanje hkrati štejemo tudi kot nadaljnji korak pri uresničevanju vladnega programa na področju narodnih skupnosti, ki je najbolj natančen in najbolj ambiciozen izmed vseh dosedanjih avstrijskih vlad. Želimo si, da bi prišlo do popolne in dokončne izpolnitve vseh manjšinskih pravic, ki koroškim Slovencem pripadajo po 7. členu Avstrijske državne pogodbe ter drugih mednarodnih in notranjih dokumentih Republike Avstrije.