Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša opravil telefonske pogovore z madžarskim, slovaškim in izraelskim kolegom

Predsednik vlade Janez Janša je danes opravil telefonske pogovore z madžarskim, slovaškim in izraelskim kolegom.
Predsednik vlade Janez Janša

Predsednik vlade Janez Janša | Avtor: Kabinet predsednika vlade

Z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem sta govorila o epidemiji koronavirusa. Premierja sta izmenjala informacije o širjenju covida-19 v obeh državah ter govorila o različnih mutacijah virusa in cepljenju v Sloveniji in Izraelu. Predsednik vlade Janez Janša je izraelskemu kolegu čestital za zgodovinski projekt cepljenja in s tem ohranjanja življenj v njihovi državi, ki je lahko za zgled vsem.

S slovaškim kolegom Igorjem Matovičem sta izmenjala informacije o stanju glede epidemije koronavirusa v Sloveniji in na Slovaškem. Predsednik slovenske vlade se je slovaškemu kolegu znova zahvalil za pomoč in nekaj tisoč posebnih testov, ki so občutljivi na odkrivanje angleškega seva koronavirusa. Tudi slovaški premier Igor Matovič je na družbenem omrežju Twitter poudaril, da so slovenskim prijateljem z omenjenimi testi z veseljem pomagali.

Tudi z madžarskim predsednikom vlade Viktorjem Orbanom sta govorila predvsem o položaju v zvezi s koronavirusom v obeh državah. Predsednika vlad sta se strinjala, da je hitro okrevanje po premagani pandemiji ključno. Prav tako pa, da je treba pomagati državam Zahodnega Balkana tudi pri oblikovanju izhodnih strategij in prizadevanjih za njihovo članstvo v Evropski uniji.