Skoči do osrednje vsebine

Mednarodno leto zdravja rastlin podaljšano do julija

Generalna skupščina združenih narodov je leto 2020 razglasila za mednarodno leto zdravja rastlin. Ker so bile zaradi pandemije na celem svetu aktivnosti ozaveščanja o zdravju rastlin precej okrnjene, je Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo predlagala, da se aktivnosti ozaveščanja o pomenu zdravja rastlin nadaljujejo tudi v letu 2021. Zaključek obeležitve Mednarodnega leta zdravja rastlin bo 1. julija 2021 na konferenci v Helsinkih.
sivorjavi hrošček na listu

Marmorirana smrdljivka (Halyomorpha halys) je tujerodna vrsta rastlinskih stenic iz družine ščitastih stenic, ki povzroča gospodarsko škodo tudi v slovenski kmetijski pridelavi | Avtor: Mojca Rot

Generalna skupščina Združenih narodov bo konec leta razglasila 12. maj za mednarodni dan zdravja rastlin.

Na spletni strani Mednarodnega leta zdravja rastlin  je v rubrikah Novice in Ali ste vedeli veliko različnih strokovnih prispevkov, namenjenih najširši javnosti. Zdravje rastlin je izredno pomembno iz vseh vidikov našega življenja, saj so rastline vir naše hrane in zraka, ki ga dihamo.

Rastlinske bolezni in škodljivci, kot tudi njihovi prenosi, so predvsem v kmetijstvu, znani že dolgo časa. Z globalizacijo in povečano mednarodno trgovino in potovanji po svetu pa so se možnosti za njihovo premikanje po svetu močno povečale. Zaradi klimatskih sprememb se nove bolezni in škodljivci odkrivajo tudi na področjih, na katerih včasih ni bilo pogojev za njihov obstoj. Ohranjanja zdravih rastline, kot vir življenja, ni le naloga pridelovalcev in inšpektorjev, ampak je naloga nas vseh, ki živimo na tem  planetu.

Pravila, ki so v Evropski uniji v veljavi od konca leta 2019, med ukrepi za zagotavljanje zdravih rastlin predpisujejo tudi ukrepe za varnejše trgovanje z rastlinami in rastlinskimi proizvodi, s katerim se zagotavlja še večja zaščito ozemlja in rastlin Evropske unije pred nevarnimi boleznimi in škodljivci.

Kot posamezniki lahko ohranimo rastline zdrave tako, da ne prinašajmo rastlin iz drugih dežel v Slovenijo, saj lahko poleg rastline ali semena prinesemo tudi rastlinske bolezni in škodljivce. Namesto poceni internetnih nakupov rastlin brez fitosanitarnega spričevala raje kupujmo rastline, ki so ustrezno pregledane ter prilagojene na naše podnebne razmere. Varovanje rastlin pred rastlinskimi boleznimi in škodljivci je namreč učinkovitejše od izvajanja naknadnih ukrepov za njihovo izkoreninjenje, saj je za slednje potrebnega veliko več napora, časa in denarnih sredstev

Vnos rastlin, sadja, zelenjave, cvetja in semen s potniško prtljago in preko navadne ali hitre pošte na podlagi naročil posameznikov preko pogodb, sklenjenih na daljavo, tudi preko telefona ali spleta, vključno s kataloško prodajo je, razen banan, kokosovih orehov, datljev, ananasa in duriana, v Evropsko unijo prepovedan brez ustreznega fitosanitarnega spričevala.

Tudi po zaključku mednarodnega lata zdravja rastlin ne pozabimo: »Varujmo rastline, naš vir življenja«.