Skoči do osrednje vsebine

V Sloveniji že druga pošiljka cepiva proti covid-19. Cepivo je učinkovito in varno.

Na današnji novinarski konferenci so sodelovali dr. Marta Grgič Vitek, Nacionalna koordinatorica programa cepljenja na NIJZ, dr. Lea Knez, vodja enote za obvladovanje bolnišničnih okužb v UKC Maribor, poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan ter vladni govorec Jelko Kacin.
Nacionalna koordinatorica programa cepljenja na NIJZ Maja Grgič Vitek

Nacionalna koordinatorica programa cepljenja na NIJZ Maja Grgič Vitek | Avtor: Tamino Petelinšek, STA

Vladni govorec Kacin je uvodoma izpostavil včerajšnji rušilni potres na Hrvaškem, ki so ga občutili tudi prebivalci Slovenije. Na pomoč je Hrvaški že priskočila tudi naša država. Včeraj zvečer je iz logističnega centra v Rojah na pot krenil prvi konvoj pomoči. Interes za pomoč je velik tudi med prebivalci Slovenije. Pomoč za območje, ki ga je prizadel potres, zbirajo številne humanitarne organizacije, številni pa želijo pomagati tudi na lokaciji sami. Poveljnik Srečko Šestan je poudaril, da naj bo pomoč organizirana prek društev in organizacij, saj bo logistično tako lažje izpeljana.

Zaradi še vedno veljavnih omejitev gibanja in prehajanja občinskih meja je Ministrstvo za notranje zadeve k veljavnih sedmim izjemam iz prvega odstavka 10. člena Odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni covid-19, ki omogočajo vstop v našo državo brez napotitve v karanteno na domu in brez predložitve negativnega izvida testa, dodalo še eno izjemo. In sicer do preklica velja, da osebe, ki potujejo v Republiko Hrvaško zaradi pomoči pri reševanju in odpravi posledic zaradi potresa in se vračajo najkasneje v 48 urah po prehodu meje, ne potrebujejo negativnega izvida testa, niti za njih ne bo odrejena karantena.

Dr. Grgič Vitek je v nadaljevanju glede začetka množičnega cepljenja v Sloveniji izrazila zadovoljstvo, da se je tako uspešno začelo. Večina odmerkov iz prvega paketa je bila porabljena že prvi dan. In sicer se je cepilo približno 8000 starostnikov v domovih za starejše ter 1500 zaposlenih v teh domovih. Poudarila je, da je cepivo varno in učinkovito. V 95 odstotkih preprečuje pojav bolezni covid-19, zaščita pa je vzpostavljena v sedmih dneh po prejetem drugem odmerku cepiva.

Pozvala je prebivalce, naj se cepijo, saj bodo tako pripomogli k zmanjšanju umrljivosti zaradi covid-19, izboljšalo se bo zdravstveno stanje obolelih, razbremenjen bo tudi zdravstveni sistem. V naslednji fazi je predvideno cepljenje prednostnih skupin, to so vsi starejši od 60 let, kronični bolniki in zaposleni v kritični infrastrukturi.

Po besedah dr. Grgič Vitek je v Slovenijo danes prispela druga pošiljka cepiva, 6825 odmerkov, ki bo večinoma namenjena cepljenju zdravstvenih delavcev v bolnišnicah.

Dr. Knez je poročala, da so v UKC Maribor porabili že vse odmerke cepiva, ki so jih prejeli najbolj izpostavljeni zaposleni in tisti, pri katerih bi pričakovali težji potek bolezni. Cepljeni se počutijo v redu. Interes za cepljenje v UKC Maribor je dober, dobivajo nove in nove prijave. Ob tem je poudarila, naj odločenost posameznikov za cepljenje temelji na informiranosti in ne na čustvenih reakcijah.

Posnetek novinarske konference