Skoči do osrednje vsebine

Objavljen decembrski Pregled javnofinančnih gibanj

Objavljamo nov Pregled javnofinančnih gibanj s podatki za enajst mesecev letošnjega leta. Državni proračun je v tem obdobju zabeležil približno 8,35 milijarde evrov prihodkov in okoli 10,98 milijarde evrov odhodkov. Proračunski primanjkljaj je v enajstih mesecih dosegel 2,63 milijarde evrov, kar odraža manjšo gospodarsko aktivnost v preteklih mesecih in ukrepe za blaženje posledic epidemije koronavirusa.

V Pregledu javnofinančnih gibanj vsak mesec objavljamo podrobne podatke o realizaciji državnega proračuna na mesečni ravni, od začetka letošnjega leta pa lahko podatke o državnem proračunu spremljate tudi na spletni strani proracun.gov.si, kjer je objavljen interaktivni grafični prikaz ključnih podatkov državnega proračuna, ki se vsakodnevno osvežuje. 

Poleg podatkov o državnem proračunu so v Pregledu javnofinančnih gibanj objavljeni tudi podatki o mesečni realizaciji ostalih blagajn javnega financiranja: Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in proračunov občin. 

Konsolidirana bilanca javnega financiranja, ki jo sestavljajo vse štiri javne blagajne, je v enajstih mesecih letošnjega leta zabeležila približno 16,89 milijarde evrov prihodkov in 19,48 milijarde evrov odhodkov.