Skoči do osrednje vsebine

Cepljenje in množično testiranje zelo uspešno potekata

Državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Marija Magajne se je odzvala na uspešno izveden prvi dan cepljenja, ki je potekalo širom po državi. Cepljenje je potekalo gladko in po načrtih, cepivo je bilo med oskrbovanci lepo sprejeto, podatkov o stranskih učinkih ni, pri starostnikih se je čutilo veliko optimizma.
Državna sekretarka Marija Magajne

Državna sekretarka Marija Magajne | Avtor: Tamino Petelinšek, STA

Epidemiološka slika

V prvem delu novinarske konference je Maja Bratuša, asistentka vladnega govorca Jelka Kacina, posredovala podatke, da je bilo včeraj opravljenih 1664 testiranj s PCR testi, potrjenih pa je bilo 493 testov, kar je 29,6 odstotka. V soboto, 26. decembra, je bilo opravljenih 1880 PCR testiranj, potrjenih pa je bilo 548 novih covid primerov. Delež pozitivnih PCR testov je bil podoben kot v včeraj, saj je znašal 29,1 odstotka.

Prav tako je bilo včeraj opravljenih 312 hitrih antigenskih testov, pozitivnih jih je bilo 24. Delež je znašal 7,7 odstotka. V soboto je bilo opravljenih nekoliko več hitrih testov, in sicer 558. Pozitivnih je bilo 66, kar pomeni, da je delež pozitivnih hitrih testov znašal 11,8 odstotka.

Včeraj je bilo iz bolnišnične oskrbe odpuščenih 38 COVID pacientov, v bolnišnice pa je bilo skupaj sprejetih 98 oseb. Skupaj je bilo minuli vikend v bolnišnice sprejetih 174 oseb, medtem ko je bilo skupaj čez vikend odpuščenih 75 pacientov. Tako se v bolnišnicah zdravi 1221 bolnikov s covidom-19, kar je 42 več kot dan pred tem. Na oddelkih za intenzivno nego je 207 bolnikov, dva več. V nedeljo je umrlo 30 ljudi, 20 v bolnišnicah in 10 v domovih.

Sedemdnevno število potrjenih primerov na 100 tisoč prebivalcev za Slovenijo na včerajšnji dan znaša 421,5, 14-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev pa 874,5 pozitivnih primerov.

V obdobju od 24. decembra do 27. decembra je v domovih za starejše na novo ozdravelo 150 stanovalcev in 102 zaposlena. Skupno je doslej (v drugem valu – od 20. julija dalje) ozdravelo in prebolelo koronavirus 6.287 stanovalcev in 2.899 zaposlenih v domovih. Domovi za starejše, ki so čez praznični vikend poročali o večjem številu ozdravelih pa so: DEOS Ljubljana, Center Trnovo (30), Senecura Maribora (92), DU Postojna (11), Dom ob Savinji Celje (13) in DU Polzela (13).

Na novo je v domovih za starejše v obdobju od 24. decembra do 27. decembra postalo pozitivnih 100 stanovalcev, aktivnih primerov je trenutno 1665 med stanovalci. Potrjenih je bilo tudi 25 pozitivnih primerov pri zaposlenih, aktivno je trenutno 669 zaposlenih. O največjem porastu primerov so čez vikend poročali iz: Doma ob Savinji Celje (11), Dom upokojencev in Oskrbovancev Impoljca, Enota Sevnica (14) in iz Zavoda Svete Terezije Dobrepolje (11).

Državna sekretarka Magajne: S cepljenjem nadaljujemo

Slovenija bo v tem tednu prejela še 6825 doz cepiva. S temi cepivi bomo cepili zdravstvene delavce, je pojasnila načrte Magajne. V naslednjem mesecu pa Slovenija vsak teden prejme še po 16.500 odmerkov.

Zdravstvene domove in bolnišnice je ministrstvo 18. decembra pozvalo, da pričnejo z zbiranjem prijav za cepljenje oseb, ki sodijo med prednostne skupine. V skladu z Nacionalno strategijo cepljenja so to najprej starejši od 80 let in več, nato stari 70 let in več in nato 60 let in več, še nadalje kronični bolniki, ki imajo večje tveganje za težji potek bolezni.

Nove lokacije za množično testiranje

Na spletni strani ministrstva za zdravje je objavljen posodobljen seznam lokacij, kjer se bo množično testiranje izvajalo v tem tednu. V Ljubljani sta tako pripravljeni dve lokaciji testiranja s hitrimi testi, in sicer na Kongresnem trgu in v Vilharjevem podhodu, kjer se bo testiranje izvajalo vsak dan do konca tega leta od 9. do 17. ure. 

Jutri (29. decembra) je testiranje organizirano v Kopru, Slovenj Gradcu, Cerkljah, v Zagorju ob Savi, v Medvodah, v Pivki, v Postojni, v Ilirski Bistrici, v Sežani, v Podčetrtku in v Črnomlju.

V sredo (30. decembra) bo množično testiranje potekalo v Radencih, v Svetem Andražu ter v Dolu pri Ljubljani od 12. do 17. ure.

Jutri in v sredo (29. in 30. decembra) se bo s hitrimi testi med 9. in 17. uro mogoče testirati na Ravnah na Koroškem, Kranju ter v Šentjurju, kjer se bo mogoče testirati tudi 31. decembra od 14. do 18. ure.  V Slovenski Bistrici bo množično testiranje omogočeno 29. decembra 2020 ter po novoletnih praznikih 4. in 5. januarja od 8. do 17. ure.  

Množično testiranje je bilo med ljudmi zelo dobro sprejeto. Veliko je pozitivnih izjav posameznikov, ki se udeležijo testiranja, da želijo biti odgovorni, da bi to morala biti dolžnost vsakega posameznika, da jim ni težko počakati v vrsti na testiranje itd. Državni sekretarki se zato zdi smiselno, da ministrstvo množično testiranje spodbuja, saj vsi večinoma asimptomatsko ujeti pozitivni posamezniki, predstavljajo pomemben faktor pri omejevanju širjenja virusa, še posebno taki, ki jih zajemamo v splošni populaciji.

Magajne je potrdila, da so zdravstveni delavci, ki so cepljenje izvajali opazili, da je v steklenički s cepivom, po cepljenju petih oseb ostala še količina, ki bi lahko bila porabljena za potencialno šesto cepljenje. Stališče ministrstva je, da moramo pri tem vsi slediti mnenjem regulatorjev. Evropska agencija za zdravila, ki je tudi izdala dovoljenje za promet, navaja, da se naj uporabi pet doz, prav tako je to, kot nam je znano, mnenje proizvajalca Pfizer.

Hitro testiranje pri učencih ni bilo nikoli predvideno. Državna sekretarka pričakuje, da se bo glede na zelo pozitivne odzive na tako testiranje v splošni populaciji, kot tudi med zdravstvenimi delavci, tudi v vzgoji in izobraževanju ta interes pokazal in bo do testiranja prišlo.

Posnetek dopoldanske novinarske konference