Skoči do osrednje vsebine

Prvo cepivo prispelo v Slovenijo

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana so danes prejeli prvo cepivo, ki so ga predali Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

V prvem delu novinarske konference je vladni govorec Jelko Kacin naprej poudaril, da je bilo včeraj, na božič, opravljenih 1336 testiranj s PCR-testi. Potrjenih je bilo 358 testov. Delež je znašal 26,8 odstotka. Opravljenih je bilo tudi 125 hitrih antigenskih testov, potrjenih je bilo 7 primerov. Delež je znašal 5,6 odstotka.

Iz bolnišnične oskrbe je bilo odpuščenih 39 bolnikov s covidom, v bolnišnice pa je bilo sprejetih 80 oseb. Tudi dan pred tem je bilo na novo sprejetih 80 oseb, ko je bilo sicer odpuščenih 106 bolnikov.

Tako jih je bilo včeraj hospitaliziranih 1165 oziroma 23 več kot v četrtek. Na oddelkih intenzivne nege se je včeraj zdravilo 209 oseb, 8 več kot v četrtek. Včeraj je umrlo 25 ljudi, v bolnišnicah 18, v domovih za starejše še 7.

Marija Magajne, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje, je potrdila, da je danes v Slovenijo prispelo 9750 odmerkov cepiva, ki bodo danes pripravljeni in jutri prepeljani do zdravstvenih domov, katerih mobilne enote bodo v nedeljo izvedle cepljenje v domovih starejših občanov. Najprej se bodo cepili stanovalci in zaposleni v domovih za starejše občane (DSO), ki niso bili okuženi, cilj pa je, da bi bilo cepljenih čim več stanovalcev in delavcev DSO.

Do konca leta bo v Slovenijo prispelo 16.575 odmerkov cepiva. Toliko oseb bo tudi cepljenih. Enako količino odmerkov nato pričakujemo vsak teden v prihodnjem letu. Po treh tednih bo pri istih osebah izvedeno še cepljenje z drugim odmerkom cepiva, da se zagotovi čim večja zaščita cepljenih. 

Mario Fafangel, predstojnik Centra za nalezljive bolezni v NIJZ, je poudaril, da epidemije ne bo rešilo cepivo, ampak cepljenje, ki edino rešuje življenja. Odločitev za cepljenje je povsem razumska, zato ni časa za teorije zarote in lažne preplahe. Ni razloga, da se ne bi cepili.

Kolektivna imunost bo dosežena, ko bo cepljene najmanj 60 odstotkov populacije. Kdaj jo bomo dosegli, je odvisno tudi od vsakega posameznika. Imunost po cepljenju je večja kot po preboleni bolezni, ni pa še jasno, kako dolga je. Nekatere raziskave kažejo, da najmanj osem mesecev.

Glede dogajanja na Krvavcu je Kacin opozoril na Nemčijo, ki ima boljšo epidemiološko sliko, a ima smučišča zaprta. V Avstriji so odprta, a epidemijo obvladujejo. Med prazniki so se zaprle mnoge dejavnosti, med njimi tudi smučišča. V dneh pred prazniki je bilo izvedeno množično testiranje, ki je pokazalo, da je v populaciji veliko virusa. V torek bo državni zbor odločal o sedmem svežnju ukrepov v boju z epidemijo. V njem je tudi določba, da bo država krila stroške za hitre teste za večje organizacije, tudi za smučišča. Pomembno pa je tudi, da do 4. januarja zagotovimo takšne pogoje, da se lahko odpre prva triada v šolah, zato potrebujemo boljšo epidemiološko sliko. Smučišča bodo odprta, ko bodo doseženi ustrezni pogoji za varno delovanje.

Glede začetka pouka v šolah vlada pripravlja množično testiranje za zaposlene v prvi triadi, ki bo predvidoma potekalo 2. in 3. januarja. 

Število hospitaliziranih se je znižalo pod 1200 oseb, a sprostitev ukrepov mora potrditi vlada. Epidemiološke razmere se izboljšujejo, vlada skrbno spremlja, kako napredujemo. Pomemben vpliv na sproščanje ukrepov pa bo imelo tudi cepljenje. V nedeljo bo precepljen velik del starostnikov v DSO. Cepljenje se bo nadaljevalo po dinamiki 16.000 vsak teden, na mesec bo tako cepljenih približno 60.000 ljudi. Vlada bo ukrepe sproščala ob upoštevanju izboljševanja epidemiološke slike ter tudi glede na potek cepljenja.

 

Marija Magajne

Marija Magajne | Avtor Bor Slana/STA

1 / 3