Skoči do osrednje vsebine

Državna proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti – plebiscitno sporočilo naroda

»Ko se spominjamo naše enotnosti pred 30 leti, se veselimo novega rojstva in neštetih priložnosti, ki jih prinaša vsako leto,« je v slavnostnem nagovoru na proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti povedal predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša. Proslava je zaradi epidemioloških razmer potekala v obliki televizijske oddaje. Slavnostni govornik je bil predsednik vlade, v oddaji smo spremljali tudi izjemen zgodovinski kolaž.
Janez Janša

Predsednik vlade Janez Janša | Avtor: Daniel Novakovič/STA

Natanko 30 let po plebiscitu, na katerem smo se Slovenci odločali o odcepitvi od Jugoslavije in o samostojni državi Sloveniji, je potekal državna proslava. Ustvarjalci proslave so poudarili, da si je pred 30 leti narod resnično pisal sodbo sam. Odločili smo se, se branili in obstali. »In ta sodba je bila veličastna, odmevala je navzven po svetu ter v duši in srcu slehernega Slovenca,« je poudaril predsednik vlade Janez Janša. »Vstali smo, stali vsemu navkljub in čez pol leta z našim odporom proti agresiji JLA in bojem ter zmago v vojni za Slovenijo tudi obstali.«

Predsednik vlade Janez Janša je še povedal, da v vsej naši zgodovini ni bilo časa, ko smo bili kot narod bolj povezani kot v času plebiscita. Odločitev je bila sestavljena iz povsem osebne, intimne, notranje odločitve vsakega posameznika. »Imamo naš raj pod Triglavom in nas same. Bogastvo naše dežele so njeni ljudje. Nikoli ne bomo največji, lahko pa smo najboljši. Tako kot so že mnogi naši podjetniki, športniki, umetniki in znanstveniki. Lahko smo najboljši kot skupnost in država,« je še povedal premier.

Proslava je gledalca na izpovedni način popeljala v zgodovinske trenutke slovenske samostojnosti, in to natanko na 30. obletnico plebiscita. Sama idejna zasnova je ponudila odgovore na temeljno zgodovinsko vprašanje: zakaj smo se Slovenci leta 1990 odločili za plebiscit o samostojni državi in na njem glasovali ZA. Na dokumentarni način smo se spomnili trenutkov tistega, za Slovence resnično izjemnega časa. Po 30 letih v obliki kolaža različnih prispevkov, ki vsi govorijo zgodovino tistega časa.

V kulturno-umetniškem delu proslave so domovini zapeli Ana Dežman, Gašper Rifelj, Ditka, Monika in Gregor Avsenik ter Gianni Rijavec in Zidaniški kvintet.

Še pred proslavo se je na slavnostni seji sestal državni zbor, slavnostna govornica je bila podpredsednica DZ Tina Heferle. Ob dnevu samostojnosti in enotnosti je ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja daroval mašo za domovino.