Skoči do osrednje vsebine

30 metrov visoka smreka za 30 let

Po odločitvi Vlade RS in v dogovoru s Svetim sedežem je letos na Trgu sv. Petra v Vatikanu postavljeno slovensko božično drevo, smreka iz kočevskih gozdov. Okrašena je z ročno izdelanimi slovenskimi etnografskimi okraski.
Pogled na trg

11. decembra 2020 je na Trgu sv. Petra v Vatikanu zažarelo slovensko božično drevo, smreka iz kočevskih gozdov. | Avtor: Katoliška tiskovna agencija

1 / 2

Postavitev božičnega drevesa na Trgu sv. Petra v Vatikanu je odlična priložnost za prepoznavnost Slovenije v svetu, za predstavitev Slovenije kot zelene države, hkrati pa simbolični znak močnih diplomatskih vezi med Vatikanom in Slovenijo. Prav tako je to tudi eden od mednarodnih projektov, ki utrjujejo prepoznavnost Slovenije v luči skorajšnjega predsedovanja Slovenije Svetu EU. Za koordinacijo izvedbe projekta je zadolženo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Otvoritvena slovesnost je bila v Vatikanu 11. decembra 2020.

Vatikan bo za božič slovenski, krasila ga bo slovenska smreka

Priznana cvetličarja Sabina Šegula in Peter Ribič, ki sta konec novembra z drevesi in okraski odpotovala v Vatikan, sta k izdelovanju okraskov povabila vso Slovenijo.

Slovensko božično drevo gre v Vatikan

Na Trgu sv. Petra v Vatikanu bo letos postavljeno slovensko božično drevo. Smreka iz kočevskih gozdov, visoka 30 metrov, stara 75 let in težka 7 ton, je že na poti.

Slovenska smreka v Vatikanu ena najlepših do sedaj