Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Uroš Lampret na ministrskem srečanju Jadranske listine

Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Uroš Lampret se je danes udeležil virtualnega ministrskega srečanja pobude Jadranske listine (A-5). Vodje delegacij so spregovorili o naučenih lekcijah iz pandemije covida-19 ter o tveganjih in priložnostih, ki jih le-ta prinaša za prihodnje regionalno sodelovanje.

A-5 je regionalna pobuda, ki združuje države Zahodnega Balkana (Republiko Albanijo, Bosno in Hercegovino, Črno goro, Republiko Hrvaško, Republiko Severno Makedonijo) ter Združene države Amerike. Opazovalki pobude sta Republika Kosovo in Republika Srbija, medtem ko se Republika Slovenija srečanj udeležuje na vabilo predsedujoče države. Na ta način izražamo našo podporo reformnim prizadevanjem v sodelujočih državah ter varnosti, stabilnosti in blaginji v regiji. Posebej aktivni smo pri aktivnostih, povezanih s približevanjem držav regije evroatlantskim integracijam.

Gostitelj srečanja, minister za obrambo Bosne in Hercegovine Sifet Podžić, je uvodoma poudaril, da je letošnje aktivno sodelovanje na A-5 dogodkih, kljub pojavu pandemije covida-19, dokazalo, da se regionalno sodelovanje lahko nadaljuje tudi v kriznih okoliščinah. To velja tudi za politiko odprtih vrat, tako A-5 kot evroatlantskih integracij.

Državni sekretar Uroš Lampret je sodeloval na prvem delu zasedanja, ki je potekalo v razširjenjem formatu. Vodje delegacij so v svojih nagovorih izrazili sožalje zaradi žrtev covida-19 v vključenih državah ter ocenili, da bodo strateške posledice pandemije dolgoročne. Kljub temu je potrebno izzive poskusiti preliti v priložnosti, tudi na področju krepitve partnerstev. Tako Združene države Amerike kot Republika Slovenija sta podprli tak pristop ter zagotovili podporo pri doseganju začrtanih ciljev regije.

V svojem nagovoru je državni sekretar Uroš Lampret izpostavil vlogo oboroženih sil pri boju zoper pandemijo Covida-19, pri čemer so pripadniki in pripadnice Slovenske vojske nudili podporo civilnim institucijam v skladu s trenutnimi potrebami. Skozi svoje aktivnosti so pokazali ne le pripravljenost, da prebivalce Republike Slovenije podprejo tudi v primeru ne-tradicionalnih varnostnih izzivov, temveč tudi raznolikost znanj in področij, na katerih delujejo. Rezultat tega je uspešno civilno-vojaško sodelovanje ter uporaba dvonamenske opreme Slovenske vojske. Čeprav lahko pričakujemo, da se bomo s posledicami pandemije Covida-19 soočali dalj časa, so obrambni sistemi že dokazali, da so spodobni hitre in učinkovite prilagoditve na nove okoliščine. Zato zagovarjamo skupen pristop k naslavljanju že obstoječih in prihajajočih izzivov. Republika Slovenija bo aktivno vlogo v tej smeri igrala tudi v času predsedovanja Svetu EU v drugi polovici 2021.