Skoči do osrednje vsebine

V naslednjem tednu šola na daljavo, ponovno pa je dovoljeno izvajanje nekaterih storitev

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, minister za notranje zadeve Aleš Hojs, državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Ajda Cuderman in vladni govorec Jelko Kacin.
Državna sekretarka Ajda Cuderman

Državna sekretarka Ajda Cuderman | Avtor: Nebojša Tejić, STA

1 / 3

Na podlagi vladnega sklepa o podaljšanju ukrepov in omejitev na področju vzgoje in izobraževanja šolski zavodi ostajajo zaprti. Ministrica Kustečeva je potrdila, da se bo pouk v vseh osnovnih, glasbenih in srednjih šolah v naslednjem tednu izvajal na daljavo. Vrtci bodo tudi v prihodnjem tednu na podlagi presoje vrtcev in županov opravljali le nujno varstvo otrok za starše, ki varstva ne morejo zagotoviti na drug način. 

Za namene pouka na daljavo je Zavod za šolstvo pripravil posebno spletno povezavo, pod zavihkom Podpora Zavoda za šolstvo za pouk na daljavo in objavil tudi vse že do sedaj pripravljene usmeritve in priporočila. Prav posebej za učence razrednega pouka ter učence s posebnimi potrebami.

Manjše spremembe odlokov omejitev gibanja na mejah in znotraj države

Minister Hojs je predstavil spremembe oziroma dodatno pojasnil namen odlokov omejitev gibanja na mejah in znotraj države.

V odlok o omejitvah gibanja so bile vnesene tri spremembe: da lahko občinsko mejo prečka otrok v spremstvu starša, da je osebam dovoljen odhod na delo in prihod z dela in da zaposlenim delodajalec ne potrebuje izpolnjevati izjave o prihodu na delo za vsak dan, ampak lahko potrdilo izda za daljše obdobje enega tedna ali meseca.

Odlok o prehajanju državne meje prinaša tudi spremembo glede držav na rdečem seznamu, saj je nanj uvrščena Srbija.

Minister je pojasnil še prakso prehajanja državne meje, predvsem v smeri republik bivše Jugoslavije. Poudaril je, da za vse, ki potujejo izven države, velja odlok o prepovedi gibanja med občinami, zato je policija v preteklem tednu izrekala vsem takim tranzitnim potnikom kazni oziroma jih v primeru, da so se vrnili le opozorila na kršitev. Minister je izpostavil pričakovanja, da bodo državljani razumeli, da so vse sosednje države, kot tudi vse države na Balkanu na rdečem seznamu, zato potovanja v vse te države odsvetujejo.

Ponovno izvajanje nekaterih storitev

Danes je vlada na predlog ministra Počivalška podprla sprostitev nekaterih dodatnih dejavnosti, pri tem pa določila zelo jasne pogoje za njihovo izvajanje. Po besedah Cudermanove se z jutrišnjim dnem dovoli izvajanje dejavnosti, pri katerih obstaja zaradi narave dela zelo majhna možnost prenosa okužbe. Tako se dovoli:

  • izvajanje storitev zdravstvene pedikure,
  • delovanje specializiranim otroškim trgovinam,
  • odprtje prodajaln, ki v pretežni meri prodajajo tehnično blago,
  • delovanje specializiranih prodajaln za prodajo motornih vozil in koles,
  • izvajanje storitev prodajaln, ki v pretežni meri omogočajo nakup pohištva,
  • storitve na področju fotografske dejavnosti, fotokopirništva, urarstva in zlatarstva.

Definiralo se je dodatne pogoje po katerih se storitve lahko izvajajo. V vseh zaprtih prostorih se mora zagotavljati omejitev 1 stranke na 30m2 ali ene stranke na prostor, če je prostor manjši od 30 kvadratnih metrov.

V trgovskih centrih je potrebno dodatno tej omejitvi zagotoviti tudi ločen vhod in izhod za stranke, razkuževanje rok za stranke pred vstopom in ob izstopu iz prostorov ter redno prezračevanje oziroma ustrezna ventilacija prostorov, v katerih se izvaja dejavnost.

Posnetek novinarske konference