Skoči do osrednje vsebine

Državna sekretarka Bregant: »Vztrajnost nas bo pripeljala do cilja«

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje dr. Tina Bregant in vladni govorec Jelko Kacin.

V četrtek je bilo v Sloveniji opravljenih 6368 testiranj, potrjenih pa 1798 novih pozitivnih testov. To je 28,23 odstotka. Hospitalizirani so 703 bolniki, na intenzivnih enotah se zdravi 122 ljudi, od tega jih je na ventilatorje priključenih 67. Po podatkih vlade je umrlo 23 ljudi.

Pripadnice in pripadniki sil zaščite, reševanja in pomoči izvajajo logistične aktivnosti, tj. prevoz kontejnerjev, ki služijo kot vstopna točka posameznim zdravstvenim ustanovam, ter razdeljevanje druge osebne varovalne opreme in zaščitnih sredstev oziroma zdravstvene opreme, je stanje opisal Kacin. Na občinski in regijski ravni člani civilne zaščite spremljajo razmere in izvajajo ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, naloge v zvezi z oskrbo ranljivih skupin, obveščajo občane, pomagajo v ustanovah, kjer so žarišča okužb, preverjajo izvajanje sprejetih ukrepov ter izvajajo druge naloge, povezane z epidemijo. V tem tednu je število vključenih pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb in drugih na državni, regijski in občinski ravni znašalo: v ponedeljek 2113 pripadnikov, v torek 1698 pripadnikov, v sredo 1614 pripadnikov in včeraj 1953 pripadnikov.

Ravnatelji vrtcev in osnovnih šol so obvestili ministrstvo za izobraževanje, da se številni vrtci in šole soočajo z obolelim osebjem in bodo težko zagotovili vzgojno-izobraževalno delo, zato se je vlada na predlog ministrice Kustec odločila, da se osnovnošolske počitnice podaljšajo za en teden.

Iz društva ravnateljev srednjih šol pa so ministrstvo obvestili, da si podaljšanih počitnic ne želijo, na pouk na daljavo so namreč dobro pripravljeni, nadomeščanje pa bi bilo za vse prenaporno.

Na podlagi prejetih pozivov in ocen ter aktualnih epidemioloških podatkov se je vlada v naslednjem tednu odločila nadaljevati šolanje in varstvo otrok na naslednji način: 

  • vrtci lahko na podlagi odločitve župana v zmanjšanem obsegu zagotavljajo nujno varstvo za otroke, katerih starši so zaposleni in varstva ne morejo zagotoviti kako drugače,
  • v osnovnih šolah se s posebnim sklepom ministrice podaljšajo jesenske počitnice za en teden, torej do 8. 11. 2020, enako velja za glasbene šole,
  • v srednjih šolah, nižjem poklicnem izobraževanju, srednjem poklicnem izobraževanju, srednjem strokovnem izobraževanju in gimnazijah na podlagi sklepa ministrice poteka pouk na daljavo,
  • višje strokovne šole in visokošolski zavodi izvajajo izobraževalni proces na daljavo po usmeritvah, ki so jih sprejeli sami.

V zdravstvu novih ukrepov ni, zato se podaljšujejo zdaj veljavni, je poudarila Bregant. Epidemiološko stanje je resno, vendar pa kaže, da so ukrepi začeli učinkovati. Zahvalila se je ljudem, saj večina ukrepe spoštuje. A sama upočasnitev epidemije ni dovolj. Treba je slediti ukrepom in pri tem vztrajati dovolj dolgo, da se epidemija ustavi. Sekretarka se je znova zahvalila vsem, ki ostajajo doma, vsem, ki nosijo maske, si umivajo roke, vsem, ki so dobronamerni in vztrajni. Vztrajnost nas bo pripeljala do cilja.