Skoči do osrednje vsebine

Naš skupni cilj je na dlani ‒ to je zajezitev širjenja virusa

O stanju glede bolezni COVID-19 so na novinarski konferenci spregovorili dr. Mateja Logar z Infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, dr. Matej Tušak s Fakultete za šport in vladni govorec Jelko Kacin.

V ponedeljek je bilo pri 5756 testiranjih potrjenih 1499 okužb, to je 26 odstotkov testiranih. V bolnišnicah se zdravi 560 bolnikov, 86 na intenzivni negi, umrlo je 13 ljudi. Po številu okužb še naprej izstopa gorenjska regija, po občinah pa Železniki (26), Škofja Loka (46), Kranj (72). Številke naraščajo tudi v Kamniku (48), Domžalah (44), Slovenj Gradcu (36), Litija ima 26, Metlika pa 20 okuženih. V Ljubljani je bilo odkritih 166 novih okužb, v Mariboru pa 76.

Na ljubljanski infekcijski kliniki je hospitaliziranih 140 bolnikov, 29 od teh na intenzivnem oddelku, kar so trije bolniki več od predvidenega obsega, je podatke predstavila dr. Logar. Hospitalizacija traja od deset do 14 dni na navadnih oddelkih, na intenzivnih oddelkih traja še dalj, lahko tudi več tednov.

Povprečna starost bolnikov na intenzivnih oddelkih je 65 let, najmlajši bolnik je star 42 let. Na navadnem oddelku je najmlajša hospitalizirana bolnica stara 33 let, hospitalizirana je tudi nosečnica.

Epidemiologi ne spremljajo več vseh ljudi, ki so bili v kritičnem stiku s pozitivno testirano osebo. Lahko pa osebe, ki so tak stik imele, vsaj v primeru potrjene bolezni COVID-19 v domačem okolju spoštujejo ukrep samoizolacije, saj je zelo verjetno, da bodo bolezen prebolevali tudi drugi člani družine.

Prof. dr. Matej Tušak s Fakultete za šport je v nadaljevanju novinarske konference spregovoril o premagovanju koronavirusa. Tušak verjame, da bomo državljani premagali virus. A za vsako zmago je treba najprej poznati in poiskati skupni cilj, je dodal. V tem trenutku je skupni cilj vseh nas ‒ ne glede na številne razlike med nami, kako ta cilj doseči ‒ povsem na dlani. To je zajezitev širjenja virusa. Jasno je, da to zmoremo, ker smo motivirani, vztrajni in potrpežljivi, preprosto zato, ker smo se naučili zmagovati, ker imamo primere zmagovalcev, ki so nam za zgled, je poudaril. Bodimo solidarni in prijazni, spoštljivi in pogumni. Ohranjajmo pozitivno naravnanost, še posebno ko kdo v pogledih na stanje nastopa negativno.