Skoči do osrednje vsebine

Vovko o preobremenjenosti zdravstvenega osebja, nadškof Zore o prepovedi verskih obredov

O aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so spregovorili ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, specialist infektologije in intenzivne medicine Tomaž Vovko ter vladni govorec Jelko Kacin.

V sredo je bilo opravljenih 5196 testov, pozitivnih primerov je bilo 834, kar je nekaj več kot 16 odstotkov. V bolnišnicah se zdravi 242 ljudi, na intenzivni negi jih je 45. Štirje bolniki so umrli.

Incidenca, 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev, se je zvišala na 258. Kacin je predstavil podatke o incidenci v sosednjih državah. V teh dneh je Madžarska dosegla višino 147, Avstrija 148, Italija 100 in Hrvaška 130 primerov.

Infektolog Vovko je predstavil stanje na infekcijski kliniki. Trenutno zdravijo 20 bolnikov na intenzivnih oddelkih, v bolnišnici je še dodatnih 40 bolnikov na navadnih posteljah. Povprečna starost bolnikov na intenzivi je 65 let, razpon starosti je od 45 do 85 leta. Bolnike v zadnjem času relativno uspešno zdravijo.

V dežurnih izmenah pride na enega zdravnika 1,7 bolnika, trenutno pa za 20 bolnikov skrbijo štirje zdravniki, kar je pokazatelj trenutno njihove velike obremenjenosti. Tudi medicinske sestre imajo zelo hude obremenitve. Vedo, kaj je treba narediti za bolnike, ampak tega ne uspejo. Njihove naloge so trenutno tudi druge, da izobražujejo nove sestre in organizirajo delo, zato časa za bolnike zmanjkuje.

Opisal je tudi primer 58-letnega bolnika, z veliko življenjske energije, brez nikakršnih zdravstvenih težav. Odlašal je z odhodom v bolnišnico. Ko je bil sprejet, je bil praktično umirajoč. Zdravniki so ga rešili, mu vstavili zunaj pljučni obtok, njegovo stanje se izboljšuje. Vovko opozarja, da bolnike v tem trenutku še lahko zdravijo, čez tri tedne, ob današnjem naraščanju okužb, pa to ne bo več mogoče.

Nadškof Zore je predstavil preventivne ukrepe v župnijah. V rdečih statističnih regijah so prepovedane maše z verniki. Osebno obhajilo bo na voljo pri župniku. Verouk bo do nadaljnjega na razdaljo.

V oranžnih regijah so maše omejene na 10 vernikov, kdo bo lahko prisoten, bodo določili duhovniki. Verouk bo za učence od 1. do 5. razreda potekal kot običajno, od 6. razreda pa na daljavo.

Na praznik Vseh svetih ne bo molitev in blagoslovov na pokopališčih, duhovniki bodo to opravili brez navzočnosti vernikov. V karanteni je pet okuženih duhovnikov, en duhovnik je umrl minulo noč.

 

Specialist infektologije in intenzivne medicine dr. med. Tomaž Vovko

Specialist infektologije in intenzivne medicine dr. med. Tomaž Vovko | Avtor: Nebojša Tejić, STA

1 / 2