Skoči do osrednje vsebine

31. redna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je na današnji seji zagotovila sredstva za pokrivanje stroškov brisov za potrditev okužbe z virusom SARS-CoV-2 pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti v času epidemije ter skrajšala karanteno na 10 dni.

Vlada je za pokrivanje stroškov brisov za potrditev okužbe z virusom SARS-CoV-2 izvajalcem zdravstvene dejavnosti za čas trajanja epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2, od 12. 3. 2020 do 31. 5. 2020, iz proračunske rezerve zagotovila pravice porabe v znesku do 5.000.000 evrov. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije plačila izvajalcem zdravstvene dejavnosti izvrši 21. 9. 2020.

Vlada je izdala Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Republike Slovenije ter ga objavi v Uradnem listu Republike Slovenije. Časovno obdobje odreditve karantene se skrajšuje s 14 na 10 dni.

Podaljšuje se veljavnost negativnega testa na prisotnost SARS-CoV-2, in sicer s 36 na 48 ur. Dodan pa je pogoj, da test ni bil opravljen v Sloveniji.

Izjemi, ko karantena ne bo odrejena, in sicer za pogreb bližnjega sorodnika in vzdrževanje stikov z ožjimi družinskimi člani, po novem nista več časovno omejeni, ob vstopu v Slovenijo pa bo treba predložiti ustrezna dokazila in negativni izvid testa na prisotnost SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur in ni bil opravljen v Sloveniji.

Na novinarski konferenci po seji je vladni govorec Jelko Kacin povedal, da je bilo pri 2489 testiranjih v sredo ugotovljenih 77 okužb s koronavirusom. V bolnišnicah se zaradi COVID-19 zdravi 26 bolnikov, pet jih je priključenih na respirator. Nihče ni umrl. Aktivno je okuženih 633 oseb. Kacin je potrdil, da se žarišča še naprej pojavljajo v šolah in v domovih starejših občanov.

Direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman je opozoril, da imajo slovenske bolnišnice rezerviranih 50 postelj za bolnike s COVID-19, redni programi pa se lahko vzporedno izvajajo. V primeru večjega potrebnega števila postelj bodo bolnišnice začele odpovedovati redni program in s tem pridobile dodatne postelje na intenzivnih oddelkih.

Prihaja jesensko obdobje z respiratornimi prehladnimi obolenji. Zdravstvena stroka se je dogovorila, da pri otrocih smrkanje ne bo razlog za napotitev na testiranje, ampak mora biti prisotnih več simptomov koronavirusa, je še pojasnil.

Odločitev za desetdnevno karanteno je po Rozmanu posledica ugotovljenih podatkov, da večina bolnikov zboli v povprečju 7 dan od dneva okužbe.

Zdravstveni inšpektorji so od začetka izvajanja nadzora obiskali 698 objektov in izdali 23 glob fizičnim osebam zaradi neuporabe zaščitne maske v zaprtem javnem prostoru. V sredo so nadzor izvedli v 140 različnih objektih, do tega 81 gostinskih obratov, 45 trgovin in 14 prireditev. Izdali niso nobene globe. Opravljenih je bilo 150 nadzorov spoštovanja odločb o odrejeni karanteni, skupno število izvedenih nadzorov je 21.787. Izrečenih je bilo 196 prekrškovnih sankcij, od tega 1 obdolžilni predlog zoper mladoletno osebo, 10 opominov, 66 odločb z izrekom globe in 119 plačilnih nalogov v skupni vrednosti 74.000 evrov.