Skoči do osrednje vsebine

Mobilna aplikacija #OstaniZdrav za uporabnike operacijskega sistema android je že na voljo

Mobilna aplikacija #OstaniZdrav za uporabnike operacijske sistema android je že na voljo v Googlovi trgovini. Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 jo je predstavil minister za javno upravo Boštjan Koritnik, vladni govorec, veleposlanik, Jelko Kacin pa je spregovoril o obvladovanju širjenja koronavirusa predvsem v luči razmer na Hrvaškem.

Minister Koritnik je v uvodu postregel s podatkom, da si je aplikacijo do danes do 13. ure, naložilo že 4982 uporabnikov. Za tehnično pomoč glede prenosa aplikacije je na Ministrstvu za javno upravo vzpostavljen klicni center (080 17 87), prav tako je na portalu gov.si vzpostavljena posebna podstran OstaniZdrav, na kateri so predstavljene vse tehnične in vsebinske podrobnosti aplikacije ter navodila za njen prenos. Aplikacija bo na voljo tudi za uporabnike Applovih telefonov oz. operacijskega sistema iOS predvidoma do konca meseca.

Minister je ponovno poudaril, da uporaba aplikacije ne omogoča nikakršnega sledenja, saj telefon ne dostopa do lokacijskih podatkov, aplikacija nima dostopa do imenika telefona oz. do nikakršnih drugih podatkov na telefonu, iz katerih bi se lahko razbrala identiteta uporabnika.

V primeru okužbe s koronavirusom lahko o tem prostovoljno obvestimo uporabnike aplikacije, s katerimi smo se srečali, in sicer na osnovi posebne desetmestne kode, ki jo dobimo pri NIJZ.

V zaključku je minister Koritnik parafriziral besede Mojce Matičič iz Infekcijske klinike UKC Ljubljana. Kot državljan Slovenije čuti veliko odgovornost, da čim prej uporabi aplikacijo v dobro sebe in drugih, kajti zdravje je naše največje bogastvo. S tem poudarkom je pozval državljane, da si aplikacijo naložijo v čim večjem številu.

Vladni govorec Kacin se je v nadaljevanju, v imenu vlade zahvalil in pozdravil informacijo, da so se prejšnji četrtek, 13. avgusta, v trialog z Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Ministrstvom za zdravje vrnili predstavniki skupnosti socialnih zavodov Slovenije. Spodbuden je napredek v dogovorih o elementih protokolov obvladovanja virusa, tako v primeru socialnih zavodov kot tudi varstveno delovnih centrov. To je pozitivno za stanovalce in zaposlene v domovih starejših občanov.

Razmere na Hrvaškem se slabšajo, vlada bo ukrepala

Vladni govorec Kacin je v nadaljevanju predstavil podatke o razmerah v sosednji državi. Največ novih okužb beležijo v Splitsko-dalmatinski županiji, kar 64,5 na 100 000 prebivalcev, sledi Šibensko-kninska županija s 60,9 okužbami. To sta županiji z znanimi lokacijami nočnih zabavišč. Najboljše so razmere v Istrski županiji, skupaj na ravni države pa Hrvaška beleži 33,42 okužbe na 100.000 prebivalcev in je blizu meje za umestitev na rdeči seznam. Število okuženih v sosednji državi je spet v vzponu, zato to lahko pomeni začetek tretjega vala širjenja virusa.

V času od 29. 6. do 16. 8. je prišlo iz sosednje Hrvaške 108 okuženih oseb, daleč največ, kar 43 jih sodi v starostno skupino od 15 do 24 let. Veliko okuženih prihaja z območja otoka Paga, s plaže Zrče. Brez uvoza okužb bi bilo reprodukcijsko število v Sloveniji 0,68, z vključenim vnosom iz tujine pa reprodukcijsko število zraste na 1,24 oziroma na 11 okužb na 100.000 prebivalcev.

Vlada bo glede na te številke preučila več aktualnih ukrepov na sredinem posvetovanju s strokovnjaki. Končno odločitev pa bo sprejela v četrtek na svoji redni seji. V primeru odločitve za karanteno, bo vlada državljanom zagotovila dodatnih nekaj dni, da se vrnejo v državo pred uvedbo ukrepa.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik | Avtor: Nebojša Tejić, STA

1 / 2