Skoči do osrednje vsebine

Prenehanje delovanja aplikacije #OstaniZdrav

Glede na trenutno epidemiološko sliko v Evropi in ukinjanje uporabe aplikacije v državah članicah Evropske Unije, bo z 31. marca 2023 aplikacija #OstaniZdrav prenehala delovati tudi v Sloveniji.

Ob tem bo prenehal delovati tudi servis, ki podpira pridobivanje TAN kod ob pozitivnem rezultatu testa na okužbo s SARS-Cov-2.

Aplikacija OstaniZdrav je v času pandemije covida-19 služila kot eno od orodij, ki so bila v pomoč epidemiološki stroki pri preprečevanju širjenja okužb s SARS-Cov-2, saj je z različnimi posodobitvami omogočala več funkcionalnosti, med katerimi so bile najpomembnejše "Check-in" funkcionalnost aplikacije ki je omogočala anonimno obveščanje o tveganem stiku z osebo z okužbo z virusom SARS-CoV-2 med uporabniki aplikacije, ki so bili ob istem času na skupnem dogodku ali lokaciji, pridobivanje TAN kode ob pozitivnem rezultatu testiranja na okužbo s SARS-Cov-2, shranjevanje digitalnih covidnih potrdil itd.  

Zahvaljujemo se vsem uporabnikom in razvijalcem aplikacije #OstaniZdrav.

(4. januar 2024)

Na Ministrstvu za zdravje redno spremljamo epidemiološko situacijo vseh nalezljivih bolezni, kamor spada tudi Covid-19. Na tem področju tesno sodelujemo s strokovnjaki, epidemiologi z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki redno spremljajo epidemiološko sliko v državi in širše in na osnovi te pripravljajo strokovna priporočila za zajezitev širitve nalezljivih bolezni.

Ministrstvo v primeru širitve Covid-19 tako sledi priporočilom stroke NIJZ, ki trenutno priporoča upoštevanje splošnih higienskih priporočil, kot so higiena rok, kihanja in kašlja, ohranjanje medosebne razdalje, cepljenje proti gripi in covid-19, še posebej za ranljive skupine, prezračevanje zaprtih prostorov in uporabo zaščitnih mask, kjer je to potrebno in smiselno. Zbolela oseba naj v času okužbe ostane doma.

Prosimo, sledite navodilom stroke NIJZ.