Skoči do osrednje vsebine

Objavljena nova številka Pregleda javnofinančnih gibanj

Objavljamo nov Pregled javnofinančnih gibanj s podatki za prvo polovico letošnjega leta. Prihodki državnega proračuna so znašali približno 4,3 milijarde evrov, kar je predvsem zaradi nižjih davčnih prihodkov za 15,5 % manj od primerljivega obdobja lani. Odhodki državnega proračuna so v tem obdobju znašali okoli 6,2 milijarde evrov, kar je za 27,7 % več glede na prvo polovico lanskega leta. Državni proračun je v prvih šestih mesecih tako izkazal primanjkljaj v višini približno 1,9 milijarde evrov.

V Pregledu javnofinančnih gibanj vsak mesec objavljamo podrobne podatke o realizaciji državnega proračuna na mesečni ravni, od začetka letošnjega leta pa lahko podatke o državnem proračunu spremljate tudi na spletni strani proracun.gov.si, kjer je objavljen interaktivni grafični prikaz ključnih podatkov državnega proračuna, ki se vsakodnevno osvežuje.  

Poleg podatkov o državnem proračunu so v Pregledu javnofinančnih gibanj objavljeni tudi podatki o mesečni realizaciji ostalih blagajn javnega financiranja: Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in proračunov občin.  

Konsolidirana bilanca javnega financiranja, ki jo sestavljajo vse štiri javne blagajne, je v prvih šestih mesecih zabeležila približno 8,7 milijarde evrov prihodkov in 10,7 milijarde evrov odhodkov.