Skoči do osrednje vsebine

Aplikacija za varovanje zdravja in življenja ljudi predvidoma na voljo sredi avgusta

Aplikacija je na osnovi nemške različice že prilagojena za slovenske razmere in je v fazi testiranja. Na novinarski konferenci so jo predstavili državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Peter Geršak, direktor podjetja RSteam Primož Cigoj in namestnica vladnega govorca Špela Horjak.
Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Peter Geršak

Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Peter Geršak | Avtor: Nebojša Tejić/STA

1 / 3

V sredo je bilo opravljenih 879 testov, pozitivno potrjenih je bilo 24 novih primerov. Hospitaliziranih je 22 bolnikov, pet jih potrebuje intenzivno zdravljenje, umrla je ena oseba. Vseh aktivno okuženih primerov v državi je 242, kar je pet več kot dan prej. Nove okužbe so razpršene po številnih občinah, največ, pet novih okužb beležijo v Rogaški Slatini, štiri v Ljubljani, dve v Ilirski Bistrici ter v več občinah po eno. V Domu starejših občanov Hrastnik je bilo v sredo opravljenih 41 testov pri stanovalcih v beli coni, ena oseba je bila pozitivna. Podatki iz torka in srede kažejo, da okoli 50 odstotkov novo okuženih prihaja iz delovnih organizacij, zato je Horjak poudarila pomen spoštovanje samozaščitnih ukrepov tako zasebno kot v službi.

Aplikacija poimenovana s ključnikom #OstaniZdrav bo do roka, do sobote, 1. avgusta, oddana v mobilni trgovini Google Play in App Store, je zagotovil Geršak. Vpliva na hitrost pregleda in odobritve primernosti aplikacije za objavo v App Store in Google Play ministrstvo nima, bodo pa ves čas v pripravljenosti, če bi bilo potrebno tekom pregledov zagotoviti dodatne informacije oziroma dokumentacijo.

Aplikacija nima dostopa do imenika telefona oziroma do nikakršnih drugih podatkov na telefonu, iz katerih bi se lahko razbrala identiteta lastnika aparata. Ob srečanju z drugim uporabnikom bosta pametna telefona med seboj samodejno izmenjala naključni oddajni kodi preko tehnologije Bluetooth. Poleg naključne oddajne kode se na telefonu beleži še samo čas trajanja srečanja in oddaljenost med njima. Ne beležita se niti lokacija srečanja niti ime uporabnika.

Če se za uporabnika na testiranju izkaže, da je pozitiven, bo lahko prostovoljno obvestil druge osebe, s katerimi se je okuženi srečal v zadnjih dneh, in sicer preko naključno generiranih oddajnih kod, ki ne razkrivajo v nobenem primeru identitete uporabnika. Aplikacija bo prejemniku sporočila v informacijo, da se je pred kratkim srečal z okuženo osebo in mu izračunala stopnjo tveganja. Stopnje okuženosti so tri: nizko, neznano in višje tveganje.

Cigoj je tudi pojasnil, da se slovenska aplikacija z aplikacijami drugih državah še ne bo povezovala, pripravlja pa nemška vlada nadgradnjo, ki bo omogočala tudi to.

Posnetek novinarske konference