Skoči do osrednje vsebine

S-hekajmo stanovanjsko problematiko – za nami je še eden uspešno izveden hekaton

Skupaj z AmCham Slovenija in Kulturno izobraževalnim društvom PiNA smo v sklopu 6. kroga Partnerstva za spremembe in kampanje Mladi na svoje, v centru Kult 316 organizirali hackaton S-hekajmo stanovanjsko problematiko.
Udeleženci hekatona

Udeleženci hekatona

Cilj tokratnega hekatona je bil iskanje in razvoj inovativnih, skupnostnih in trajnostnih rešitev za naslovitev treh področij stanovanjske problematike – najema za odkup, izkoriščanju potenciala enostanovanjskih hiš in analitičnega monitoringa stanovanjske problematike.

Hekaton je vodila izkušena ekipa CorpoHub, na dogodku pa so sodelovali še predstavniki Ministrstva za okolje in prostor, Stanovanjskega sklada RS, Zbornice za poslovanje z nepremičninami, Mladinskega sveta Slovenije, Študentske organizacije Slovenije, Inštituta za mladinsko politiko, Inštituta za politike prostora, Razvojnega centra Novo mesto, Društva Vtis in Kulturno izobraževalnega društva PiNA.

Udeleženke in udeleženci dogodka so med drugim opozorili na miselnost in trenutne kulturne specifike velikega dela prebivalk in prebivalcev Slovenije, ki si pogosteje želijo v nakup kot najem stanovanja. V ta namen je bil predlagan model, ki bi mladim do 30. leta starosti omogočil najem z odkupom po treh letih plačevanja neprofitnih najemnin in možnost odkupa stanovanja od Stanovanjskega sklada RS, ki bi mladim nudil možnost kreditiranja.

Drugi ustvarjeni model je izkoristek obstoječih potencialov, kot so prazne nepremičnine in nepremičnine, v katerih bivajo ena do dve osebi, saj je slednjih na trgu veliko. Predlagana je bila sprememba zakonodajnega okvirja, ki bi omogočil vzpostavitev Javne najemniške službe, ki bi v povezavi z nevladnimi organizacijami na terenu podpirala in mobilizirala državljane in državljanke.

Tretji predlagani model je bila vzpostavitev stanovanjskega monitorja, ki bi podatke povezal med seboj in odločevalcem, kot tudi najemnikom omogočil vpogled v trenutno stanje, uredil evidence javnih stanovanj ter omogočil vpogled v trenutno stanje. Uredil bi tudi evidence javnih stanovanj ter izboljšal pregled stanovanjske obskrbe.

Rezultati hekatona bodo predstavljeni tudi na Ministrstvu za okolje in prostor, ki je pristojno za urejanje stanovanjske problematike na sistemski ravni.

Več vsebin o hackatonu lahko najdete tudi na naši facebook strani.