Skoči do osrednje vsebine

Obvezna 14-dnevna karantena za prihode iz držav s poslabšano epidemiološko sliko

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 so sodelovali minister za zdravje Tomaž Gantar, minister za notranje zadeve Aleš Hojs, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje dr. Milan Krek ter vladni govorec, veleposlanik Jelko Kacin.

Država v tem trenutku sprejema ukrepe za zajezitev povečevanja števila okuženih iz tujine je poudaril Tomaž Gantar. Ukrepi za eventuelno širjenje virusa znotraj države še niso sprejeti, a se vlada o njih pogovarja in jih bo sprejela takoj, ko bo ugotovljeno, da se virus aktivno širi tudi med prebivalci. Ministrstvo spodbuja izvajanje testiranj, pogovarjajo pa se tudi o uvedbi aplikacije na prostovoljni osnovi za prepoznavanje tistih, ki so okuženi z virusom.

Vlada je sprejela sklep o spremembi Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije, ki začne veljati 19. junija 2020, ob polnoči in predvideva manj izjem za vstop v Slovenijo brez karantene. Aleš Hojs je poudaril, da so iz seznama izjem v 10. členu odloka črtali 2 vrsti izjem, hkrati pa pri vseh drugih izjemah uvedli, da bodo lahko v Slovenijo izjemoma vstopale osebe brez omejitev in karantene osebe, ki bodo ob prehodu meje predložile negativni izvid testa na prisotnost COVID-19, ki ni starejši od treh dni in je bil opravljen v državi članici Evropske unije ali državi članici schengenskega območja.

Minister je predstavil tudi spremembe v seznamih držav, in sicer, da je vlada na seznam s poslabšano epidemiološko sliko dodala Bosno in Hercegovino, Srbijo in Kosovo. S seznama epidemiološko varnih držav ali administrativnih enot držav se z 19. junijem 2020 črta Bolgarija. Na seznam epidemiološko varnih držav ali administrativnih enot držav se z 19. junijem 2020 uvrstijo naslednje države: Danska, Francija, Irska, Luksemburg, Malta in Španija.

Milan Krek je predstavil podatke o izvoru okužbe pri 34 aktivno pozitivnih v zadnjih 14 dneh. Od teh jih je 20 takih, ki so se okužili iz tujine, 14 pa se jih je okužilo znotraj Slovenije od teh prvookuženih. Ta številka še ne predstavlja meje, ko bi že lahko govorili o začetku drugega vala širjenja virusa.

Po številu okužb iz tujine je na prvem mestu Bosna in Hercegovina z 9 okužbami, okužbe pa so k nam prišle še iz Rusije, ZDA, Švedske in nekaterih drugih držav. Direktor NIJZ je tudi postregel s podatkom, da je večina okuženih iz tujine vstopila v Slovenijo na osnovi izjem, ki jih določa 10. člen Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov preprečitve širjenja nalezljive bolezni Covid-19 na mejnih prehodih.

NIJZ se pripravlja na situacijo, ko bi potrebovali večje število epidemiologov, zato izobražujejo nekatere svoje strokovnjake, ki bodo lahko opravljali naloge s področja obvladovanja širjenja virusa.