Skoči do osrednje vsebine

Steklina ponovno potrjena v Bosni in Hercegovini

Po šestih letih je bil v mesecu maju v Bosni in Hercegovini (BIH) znova potrjen primer stekline. Bolezen je bila potrjena pri lovskem psu na območju Srebrenice, 6 km od meje s Srbijo. Pes ni bil cepljen proti steklini in je kazal klinične znake, značilne za steklino. Najverjetnejši vir okužbe je stik z okuženimi prostoživečimi živalmi.

V Nacionalnem laboratoriju v Sarajevu so dne 29/05/2020 laboratorijsko potrdili steklino s FAT testom (direkten fluorescenten test za dokaz protiteles). Preiskava za določitev seva virusa stekline še poteka.
BIH je začela z izvajanjem peroralnega cepljenja lisic v letu 2011, skupaj z ostalimi državami Zahodnega Balkana. Cepljenje so izvajali do pomladi 2018. Kljub obsežnim preventivnim ukrepom, se je steklina zopet pojavila, zato bodo predvidoma še v tem mesecu ponovno pričeli z izvajanjem peroralnega cepljenja lisic. Zaradi zelo nizkega števila živali, ki so jih v zadnjih letih pregledali na steklino, bodo povečali tudi nadzor, ki je ključnega pomena za hitro odkrivanje stekline in pravočasno uvedbo potrebnih ukrepov.

V letu 2020 so se pojavili posamezni primeri stekline tudi v ostalih evropskih državah (Francija – vnos okuženega psa iz Severne Afrike, Poljska, Turčija, Moldavija).

V skladu z zahtevami Mednarodne organizacije za zdravje živali (OIE) je Slovenija od leta 2016 razglašena za državo, prosto stekline. Za ohranjanje statusa bo potrebna predvsem visoka ozaveščenost ljudi o steklini in posledično prijavljanje vsakega suma, da se je pri živali pojavila steklina.

V primeru netrgovskega premika hišnih ljubljenčkov (psov, mačk in belih dihurjev) iz tretjih držav iz skupine 2, kamor spada tudi Bosna in Hercegovina, je potrebno upoštevati splošne pogoje za vstop oziroma ponovni vstop v EU. Natančno določeni so tudi pogoji za uvoz psov, mačk in belih dihurjev. Eden izmed teh pogojev je tudi veljavno cepljenje psov proti steklini, kar mora biti ustrezno navedeno tudi v predpisani spremni dokumentaciji za te živali, zato se v primeru potovanja, nakupa ali posvojitve hišnega ljubljenčka zavedajte tveganja za prenos stekline.

Dosledno upoštevajte pogoje za premike, saj je virus stekline smrtno nevaren ter se prenaša z okužene živali na ljudi.

Več o steklini in ukrepih v Sloveniji najdete na spletnih straneh Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.