Skoči do osrednje vsebine

Evropski teden boja proti raku: 25.–31. maj 2020

Ob začetku Evropskega tedna boja proti raku ključni deležniki za obvladovanje raka v Sloveniji izpostavljajo, kako pomembno je, da Slovenke in Slovenci tudi v času epidemije COVID-19 in po njej skrbijo za svoje zdravje na vseh področjih, vključno s preventivo raka. Ob tej priložnosti je Zveza slovenskih društev za boj proti raku vzpostavila osrednjo slovensko spletno stran na temo obvladovanja raka v času epidemije COVID-19 in po njej.

Ob začetku Evropskega tedna boja proti raku ključni deležniki za obvladovanje raka v Sloveniji izpostavljajo, kako pomembno je, da Slovenke in Slovenci tudi v času epidemije COVID-19 in po njej skrbijo za svoje zdravje na vseh področjih, vključno s preventivo raka. Zveza slovenskih društev za boj proti raku, Onkološki inštitut Ljubljana, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Ministrstvo za zdravje in Državni program obvladovanja raka opozarjajo, da je rak v Sloveniji vodilni vzrok prezgodnje smrti, opuščanje priporočil proti raku pa lahko privede do bistveno hujših posledic kot jih prinaša COVID-19. Prebivalce Slovenije pozivamo, naj še naprej skrbijo za zdrav življenjski slog, se ne prepustijo zdravju škodljivim razvadam, se odzovejo vabilom v presejalne programe za raka ter so pozorni na zgodnje znake raka in ne odlašajo z obiskom pri zdravniku.

V Evropskem tednu boja proti raku je zaživela osrednja slovenska spletna stran na temo obvladovanja raka v času epidemije COVID-19 in po njej, ki jo je pripravila Zveza slovenskih društev za boj proti raku. Na spletni strani so zbrane izjave slovenskih strokovnjakov, ki delujejo na onkološkem področju.

Med izjavami priznanih slovenskih strokovnjakov najdemo tudi izjavo državne sekretarke dr. Tine Bregant, v kateri je opozorila, da je  rak pomemben javnozdravstveni problem, na katerega tudi v času epidemije COVID-19 in po njej ne smemo pozabiti.