Skoči do osrednje vsebine

Banke lahko začnejo zagotavljati podjetjem likvidnost

Po tem, ko nam je uspelo obvladati epidemijo in s prvimi ukrepi ohraniti socialno stabilnost, je sedaj pozornost Vlade RS usmerjena v okrevanje gospodarstva in pripravo na krizo, ki se napoveduje. Predlog zakona o interventnem ukrepu zagotovitve dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije COVID-19 pristopa k oblikovanju strateških ukrepov za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu. Ključni so ukrepi, ki bodo ohranili delovna mesta in podjetjem omogočili oživitev njihove investicijske aktivnosti. Zavedamo se, da je prav zagotovitev likvidnosti trenutno ena največjih težav gospodarstva.

Slovenska zastava | Avtor: Bigstock

Pri pripravi tega paketa vodi vlada odprt dialog s številnimi deležniki in skupaj iščemo najboljše rešitve v okviru zmožnosti naše države. Pomembno se je namreč zavedati, da je Slovenija v spopadu z gospodarsko krizo bolj ali manj sama. Imamo stabilne javne finance in likviden bančni sitem in to bomo morali zagotavljati tudi v prihodnje.

Zadnje dni se precej govori o ukrepih na evropski ravni, pri tem pa je pomembno vedeti, da večina teh ukrepov še ni vzpostavljenih. Evropski ukrepi temeljijo v večini primerov na posojilih in poroštvu in razen zagotovitev neposrednih stroškov v zdravstvu ne gre za nepovratna sredstva, kot so nekateri ustvarjali vtis v javnosti. Zavedanje, da je Slovenija v prizadevanjih za okrevanje gospodarstva sama, je pomembno tudi za naslednje korake, ki jih bomo sprejemali za zagotavljanje likvidnosti. Pomembno bo doseči širok konsenz o preobrazbi slovenskega gospodarstva in države, da bomo lahko vzdržno zagotavljali visok socialni standard in blaginjo ljudi.

Čeprav so gospodarskim družbam za blažitev posledic epidemije COVID-19 že na voljo finančni produkti, ki jih omogočata SID banka in Slovenski podjetniški sklad, bodo za oživitev proizvodnje potrebovala še dodatne finančne instrumente, zlasti v obliki dodatnih poroštev Republike Slovenije za najem bančnih kreditov. Poroštvo bo dano za kredite odobrene po 12. 3. 2020 in najkasneje do 31. 12. 2020, zato lahko banke že te dni začnejo sproščati sredstva in zagotavljati likvidnost podjetjem.

V naslednjih paketih ukrepov se bomo posvetili razvojni pomoči, ki bo ciljno usmerjena v panoge, podjetja in projekte z najvišjo dodano vrednostjo. Okrevanje gospodarstva bo v prihodnjih mesecih ključno.