Skoči do osrednje vsebine

Vlada bo stopnjevala ukrepe za omejitev širjenja koronavirusa

V današnji izjavi po seji Sveta za nacionalno varnost je predsednik vlade Janez Janša napovedal, da bo vlada v naslednjih dneh stopnjevala ukrepe za omejevanje širjenja koronavirusa.

V prvem koraku bodo sprejeti najnujnejši zakonski ukrepi, v drugem pa zakonodajni paket, s katerim se bomo strateško spoprijeli z izzivi. Paket je v pripravi in bo sprejet predvidoma konec naslednjega tedna, je napovedal Janez Janša ter dejal, da so vsem parlamentarnim strankam obljubili sodelovanje pri sprejemanju ukrepov. Ob tem pozivajo tudi strokovno javnost, naj prav tako posreduje predloge za paket ukrepov. Preučili bodo vsak tehten predlog in skušali pripraviti zakon, s katerimi bodo obvladovali kritične razmere, ki so posledica širjenja tega virusa.

Zdaj so prednostne naloge zaščita najranljivejših in najbolj izpostavljenih; zagotavljanje delovanja kritične infrastrukture; zagotavljanje blagovnih rezerv in seveda zagotovitev zaščitne opreme, ki je primanjkuje in bo prednostno razdeljena zdravstvenim ustanovam in domovom za ostarele.

Premier Janša je v izjavi povedal, da preučujejo ukrepe v sosednjih državah. Predsednik države Borut Pahor se je v izjavi zahvalil vsem državljanom, ki dosledno upoštevajo navodila pristojnih, saj to povečuje možnosti, da se bomo skupaj prebili skozi zdravstveno krizo. Stanje bo seveda prineslo ekonomske posledice, a zdaj so na prvem mestu zdravje in človeška življenja. Po koncu zdravstvene krize bo pomembno, da s sanacijskimi ukrepi za vse poskrbimo približno enako učinkovito, je še poudaril Pahor.

Minister za obrambo Matej Tonin je dejal, da bodo danes z zaščitno opremo oskrbeli najnujnejše domove starejših in zdravstvene zavode, v sredo pa bo izvedena milijonska dobava mask.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je povedal, da imamo na zalogi dovolj hrane in da oskrba ne bo motena. Povedal je, da za zdaj ocenjujejo, da ni potrebe po popolni prepovedi proizvodnje, saj so podjetja zagotovila spoštovanje zdravja in varnost ljudi. Poudaril je tudi, da bo kmalu dovolj zaščitne opreme ne le za zdravstvo, ampak tudi za ključne gospodarske subjekte. Končuje se priprava ukrepov, s katerimi bodo omogočili podjetjem, da bodo uspešno prebrodila to krizo. Interventni zakon bo zajel mala, velika in srednja podjetja ter tudi espeje (s. p.).