Skoči do osrednje vsebine

Dr. Beovič o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19

Po besedah Bojane Beovič, vodje strokovne skupine, ki zagotavlja podporo Kriznemu štabu RS za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19 (v nadaljnjem besedilu: krizni štab), je bilo po zadnjih podatkih v Sloveniji do 14. ure potrjenih 253 okužb s koronavirusom. Od tega je 29 bolnikov hospitaliziranih, na intenzivni negi so trije, dvema se stanje hitro poslabšuje. Skupaj je 130 ljudi v zdravstveni oskrbi, od tega 29 v bolnišnični oskrbi, preostali so doma.

Dr. Beovič je poudarila, da je okužbo COVID-19 izjemno težko razlikovati od drugih okužb dihal, kajti med okuženimi, ki so ostali doma, je veliko takšnih, ki prebolevajo še druge okužbe dihal. Je pa prebivalstvo Slovenije prišlo v stik s tem virusom, ki zdaj kroži med nami in je okužba z njim mogoča pri komerkoli.

Od bolnikov na oddelkih za intenzivno zdravljenje se jih po njenih besedah pozdravi približno polovica. Če je bolezen blaga, se ljudje pozdravijo v enem do dveh tednih, če je huda, pa zdravljenje traja od štiri do šest tednov. Glede naraščanja števila okuženih je dr. Beovič povedala, da se je to v zadnjih dneh rahlo umirilo.

Navedbe, da nekatera zdravila za lajšanje vročine slabo vplivajo na bolezen, so sicer ugibanja, a za lajšanje bolečin naj se vseeno prednostno uporablja paracetamol. Opozorila je tudi na razdaljo med posamezniki v trgovinah, ki naj bo vsaj 1,5 do 2 metra. Glede morebitnih omejitev v proizvodnji pa je svetovala povečanje fizične oddaljenosti med ljudmi za zmanjšanje morebitnih prenosov.

Po njenih besedah naj otroci ne bi bili najintenzivnejši prenašalci bolezni. To je znano za gripo, za koronavirus pa ne. Po podatkih iz Kitajske, kjer se je epidemija začela, otroci niso žarišče. So pa otroci med seboj v tesnejših stikih, kar povečuje možnost kroženja virusa, ta pa se prenaša še na druge družinske člane – tudi na stare starše, kar je izredno nevarno, je še opozorila dr. Beovič.

Vodja strokovne skupine, ki zagotavlja podporo kriznemu štabu, je ob koncu dodala še, da je pri delu s starostniki v domovih smiselna uporaba zaščitne opreme.