Skoči do osrednje vsebine

Vlada določila najvišje cene varovalne, zaščitne in druge zdravstvene opreme

Vlada je zaradi trenutnih izrednih razmer in razglašene epidemije z Uredbo določila najvišje cene varovalne, zaščitne in druge zdravstvene opreme, kar pomeni, da podjetja ne smejo zviševati cen tega blaga.

Od 14. marca 2020 od 8. ure dalje velja Uredba o določitvi najvišjih cen varovalne, zaščitne in druge zdravstvene opreme, v skladu s katero podjetja tri mesece ne smejo zvišati cen varovalne, zaščitne in druge zdravstvene opreme, in sicer za naslednje blago: zaščitne maske tipa FFP2, zaščitne maske tipa FFP3, kirurške maske, zaščitna očala, zaščitne obleke tyvek, vodoodbojne zaščitne obleke, zaščitne rokavice nitril oziroma latex, razkužila 50 ml, razkužila 200 ml, razkužila 500 ml, ventilatorje za intenzivno zdravljenje, prenosne kisikove sisteme in brezkontaktne merilce telesne temperature.

Kot najvišje dopustne cene po Uredbi so določene najvišje maloprodajne cene, ki so veljale na trgu na dan začetka veljavnosti te Uredbe (14. 3. 2020).

Tržni inšpektorat RS bo v času veljavnosti Uredbe poostreno spremljal to področje in v primeru, da bo podjetje prodajalo zgoraj navedeno blago po višjih cenah, ustrezno ukrepal, med drugim z naložitvijo spoštovanja najvišje cene in z izrekom globe.