Skoči do osrednje vsebine

Spremenjeno diagnosticiranje za realnejše načrtovanje ukrepov za obvladovanje epidemije

Strokovna skupina, ki zagotavlja podporo Kriznemu štabu za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19, predlaga spremenjen način diagnosticiranja v prihodnje, ki temelji na podatkih o številu resno obolelih. Predsednik vlade Janez Janša poudarja, da bo to omogočilo realnejše sprejemanje ukrepov in načrtovanje sredstev, ki jih potrebujemo.

Predsednik vlade Janez Janša je v današnji izjavi povedal, da je vlada na prvi seji ustanovila Krizni štab za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19, ki bo deloval v širši in ožji sestavi. Štab bo imel tudi podporne skupine, med njimi najpomembnejšo, ki jo bodo sestavljali strokovnjaki s področja zdravstva in jo vodi dr. Bojana Beovič.

Vlada je na včerajšnji seji ponovno ocenila razmere v zvezi s širjenjem koronavirusa in sprejela tudi vrsto ukrepov. Ob tem pa je kot najpomembnejši ukrep predsednik vlade poudaril omejitev socialnih stikov, izogibanje stikom, vzpostavljanje razdalje in uporabo zaščitnih mask, kadar je to potrebno. Vlada je ocenila tudi možnosti povečanja zalog zaščitne opreme, dobra novica je, da nabava opreme že poteka.

Premier Janša je poudaril, da smo ugotovili, kaj je ključni vhodni podatek, na podlagi katerega lahko realno ocenimo stanje v zvezi s širjenjem virusa. To ni število pozitivnih na testiranju, temveč število resno obolelih, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo. Ti podatki nam pomagajo pri izračunu števila okuženih, saj jih lahko primerjamo z drugimi državami, prav tako omogočajo tudi realnejše sprejemanje ukrepov in načrtovanje sredstev, ki jih potrebujemo.

Predsednik vlade je še pojasnil, da je vlada obravnavala tudi predloge ukrepov, ki so jih pripravili ministri, nekatere med njimi je že sprejela, druge pa bo na današnji seji kriznega štaba v širši sestavi, ki bo hkrati seja vlade.

Tako na primer danes od 8. ure velja zamrznitev cen zaščitne opreme, s čimer se bodo skušale doseči razumne cene posameznih artiklov. Določen je tudi prednostni seznam nabav pri kritičnih izdelkih, ki bo danes še dopolnjen. Vlada je sprejela tudi odločitev o povečanju blagovnih rezerv, prav tako pa tudi sklep o zamrznitvi izvajanja proračuna in tako povečala proračunsko rezervo na okoli 400 mio EUR.

Po besedah premiera bomo tudi v sodelovanju s sosednjimi državami uredili, da bo tovorni promet potekal nemoteno, a hkrati nadzorovano. Ukrep zaprtja mednarodnih letališč in luk za potniški promet se delno že izvaja.

V nadaljevanju je predsednik vlade Janša zaprosil župane slovenskih občin, da so v prihodnjih dneh samoiniciativni, da se čim bolj angažirajo pri organizaciji, še posebej na področju varstva otrok na domu, predvsem otrok tistih staršev, ki jih najbolj potrebujemo pri obvladovanju širjenja bolezni. Pozval je tudi mlade, ki bodo imeli zaradi zaprtja šol več prostega časa, naj pri tem pomagajo.

Zahvalil se je medijem za intenzivno poročanje in obveščanje javnosti ter za objavo navodil za ravnanje. Obljubil je, da bodo vse ključne informacije še naprej sproti objavljene in zbrane na enem mestu. Krizni štab bo imenoval tudi svojega govorca, ki bo na voljo medijem za pojasnila in nastope v oddajah.

Ob zaključku se je zahvalil državljankam in državljanom, ki se obnašajo odgovorno in spoštujejo navodila o ustreznem ravnanju, ob tem pa tudi podjetjem, ki so ponudila pomoč (Mercatorju, Gorenju, Telekomu in drugim), zdravstvenim delavcem, laboratorijem, Policiji, prostovoljcem Rdečega križa ter številnim drugim, ki se v zadnjih tednih trudijo pri zajezitvi širjenja virusa.

Dr. Bojana Beovič, vodja Strokovne skupine, ki bo zagotavljala podporo Kriznemu štabu za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19, je natančneje pojasnila spremembe pri diagnosticiranju v prihodnje. Poudarila je, da smo v fazi epidemije, kjer se bolezen širi med ljudmi, zato je nemogoče izslediti vse stike. Zdaj moramo poskrbeti za bolne ljudi in postavljati diagnoze, je poudarila. Konkretno to pomeni, da bodo tisti, ki prebolevajo okužbo dihal, ostali 14 dni doma. Ne bomo ugotavljali, ali ima koronavirus, saj to nima posledic, ker zdravila zanj nimamo. Če bo bolnik potreboval hospitalizacijo, pa bomo preverili, ali je bolezen, ki jo preboleva, povzročil koronavirus.

Dodala je, da bodo predlagali poseben režim izolacije in testiranj za zdravstvene delavce, za katere je nujno potrebno, da ostanejo v delovnem procesu.

Zaradi spremenjene diagnostike se bo število obolelih odslej lahko spremenilo in bilo na prvi pogled celo manjše, vendar bomo še vedno lahko ocenili, kakšna je prisotnost okužbe v populaciji, je pojasnila. O številu okuženih lahko lažje sklepamo na podlagi podatkov o številu tistih, ki so bili sprejeti v bolnišnico. Iz tega lahko tudi načrtujemo potrebne kapacitete. Trenutno stanje kaže na to, da je epidemija še sveža.

Dr. Beovič je še povedala, da se stroka zavzema za sprejem ukrepov, ki bi zmanjšali prenos virusa v populaciji. Ukrepi so lahko videti radikalni, a se moramo zavedati, da ne bodo trajali dolgo. Na Kitajskem so z ukrepi in tudi verjetno zaradi naravnega poteka bolezni že pri koncu. Upamo, da bomo tudi pri nas na koncu imeli dobre rezultate, je zaključila.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je pojasnil, da je namen ukrepov, ki se bodo sprejemali, postopno povečevanje števila bolnikov.

Glede zaščitne opreme po njegovih besedah sedanje stanje ni zavidljivo, vendar pa meni, da bodo opremo lahko kmalu zagotovili. Ministrstvo za zdravje bo pripravilo tudi ustrezne smernice, da je bo vsak, ki jo potrebuje, deležen v zadostni količini.