Skoči do osrednje vsebine

Z omejitvami želimo preprečiti hitro širjenje virusa in ohraniti delujoč zdravstveni sistem

Glede na epidemiološko stanje smo v drugi fazi. Kar najbolj si prizadevamo za omejevanje socialnih stikov, da bi čim bolj učinkovito preprečili širjenje okužbe s koronavirusom in ohranili delujoč zdravstveni sistem. Tovorni promet iz Italije v Slovenijo za prevoz poštnih pošiljk, zaščitne opreme in medicinskih pripomočkov, zdravil in človekoljubne pomoči je dovoljen. Mejo z Italijo lahko prehaja tudi tovorni promet, katerega končna destinacija je Slovenija.

Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan je povedal, da so danes oblikovali delovne skupine za bolj učinkovito delo pri obvladovanju širjenja koronavirusa. Poslali so pisma z navodili vsem ključnim deležnikom, javnim službam, občinam in lokalnim poveljnikom civilne zaščite.

Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat je pojasnila, da smo glede na epidemiološko stanje v drugi fazi. Kar najbolj se omejujejo socialni stiki, da bi čim bolj učinkovito preprečili širjenje okužbe s koronavirusom. Do 14. ure je bilo v Sloveniji 141 potrjenih primerov okužbe s koronavirusom, opravljenih je bilo 4346 testiranj. Največje povečanje števila okužb se kaže v ljubljanski zdravstveni regiji.

Z intenzivnejšimi omejitvami želimo preprečiti hitro širjenje virusa in tako omogočiti, da bodo v zdravstvenem sistemu lahko oskrbeli vse, ki bodo pomoč potrebovali.

Omejitve seveda spreminjajo naša življenja, vendar so najučinkovitejši ukrep za zaščito ljudi.

Pirnatova je pozvala vse otroke in starše k doslednemu upoštevanju ukrepov, naj se mladi zaradi zaprtja šol ne družijo in naj pazijo tudi na ranljive skupine, kot so starejši, da ne bi prišlo do vnosa virusa v te skupine. Tudi na prostem je pomembno, da vzdržujemo priporočeno razdaljo. Starši naj se z otroki pogovarjajo o novi bolezni in možnih načinih prenosa, pomembnosti zaščitnih ukrepov ter ogroženih skupinah ljudi.

Pirnatova je poudarila, da omejitve prinašajo tudi veliko občutkov negotovosti in stisk pri ljudeh zaradi nastalih razmer. Povedala je, da je na voljo psihosocialna pomoč, podatki o tem so objavljeni na spletnih straneh NIJZ. Stanje se bo spremenilo in izboljšalo, zdaj pa je pomembno, da delujemo enotno, je pomirila.

Državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je javnost seznanila z novimi zdravstvenimi odredbami. S 16. marcem so odpovedani vsi specialistični pregledi, operacije, rehabilitacije in zdravljenja, ki niso nujna ali pod stopnjo zelo hitro, razen za onkološke bolnike in nosečnice. Danes bodo pripravljena tudi navodila za obravnavo na onkologiji in obravnavo otrok z redkimi boleznimi.

Določili so tudi sedem nujnih vstopnih točk za osebe z zobozdravstvenimi težavami, vse druge zobozdravstvene storitve pa so s ponedeljkom, 16. marca, odpovedane.

V bolnišnice bodo sprejete le tiste osebe, ki bodo potrebovale hospitalizacijo, vsi drugi z blagimi simptomi se bodo zdravili doma. Povedala je, da so na domovih že primeri, za katere lahko zelo verjetno trdijo, da so okuženi, ker so bili v tesnem stiku, a testiranje zanje ni smiselno. V prihodnje bodo testirali osebe s težjimi znaki bolezni.

Četudi oseba kaže blage znake bolezni, veljajo zanjo enaki ukrepi, kot bi veljali pri gripi ali prehladu. Zato se bo spremenil tudi način testiranja, navodila bodo objavljena.

Državna sekretarka na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Martina Vuk je pojasnila, da se odredba o zapiranju vzgojno-izobraževalnih zavodov danes dopolnjuje z zagotavljanjem nujnega varstva za otroke tistih staršev, ki opravljajo delo v sektorjih kritične infrastrukture ali področjih nacionalne varnosti. Za te otroke bo zagotovljeno varstvo do vključno 5. razreda osnovne šole, in sicer bo po navodilih NIJZ v skupini do največ šest otrok.

Šole so dobile potrebna navodila za izvajanje izobraževanja na daljavo. Pri tem bo s svojimi programi sodelovala tudi RTV Slovenija.

V. d. direktorja direktorata na Ministrstvu za notranje zadeve Lado Bradač je poudaril, da Policija pomaga zdravstvenim delavcem pri izvajanju ukrepov za preprečevanje širjenja virusa. Tovorni promet za prevoz poštnih pošiljk, zaščitne opreme in medicinskih pripomočkov, zdravil in človekoljubne pomoči ni prepovedan. Mejo z Italijo lahko prehajajo državljani Republike Slovenije, osebe s stalnim ali začasnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, dovoljen je tudi tovorni promet, katerega končna destinacija je Slovenija. Težava je s tovornim prometom proti Madžarski, saj je Madžarska prepovedala prehajanje državljanov z okuženih območij, še posebej iz Italije. Večinoma gre za romunske državljane, ki se želijo vrniti domov. To je humanitarna težava, ki jo bomo morali rešiti s Hrvaško ali Madžarsko.

Bradač je povedal, da pomagajo tudi šoferjem, ki so obtičali na Obrežju. Zagotavljajo jim hrano in dostojno čakanje na rešitev stanja. Dejal je, da bo Slovenija naredila vse, da jim pomaga. Odsvetoval je tudi vsa potovanja.

Prof. dr. Mojca Matičič z Infekcijske klinike v Ljubljani je predstavila vladni klicni center za informacije o koronavirusu. Ta deluje od 9. marca, z njim želijo pomagati državljanom pri pridobivanju pravilnih in zanesljivih informacij v zvezi z boleznijo. Njegov namen ni dajanje zdravstvenih ali celo pravnih nasvetov. Na številki 080 1404 na vprašanja prebivalcev odgovarjajo študentje višjih letnikov medicine pod mentorstvom infektologov in epidemiologov, pa tudi predstavnikov Ministrstva za zunanje zadeve, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Civilne zaščite RS.

V klicnem centru so včeraj prejeli skoraj 1000 klicev. Vprašanja so zelo različna, njihova vsebina  pa se spreminja glede na sprejete ukrepe.

Matičičeva je ob koncu pozvala k solidarnosti in dejala, da lahko vsak posameznik pripomore k obvladanju epidemije – z odgovornostjo do sebe in drugih.

Velika zahvala pa gre, kot je poudarila, vsem študentom medicine, ki pomagajo v klicnem centru. Ceniti je treba ne le njihovo strokovnost, ampak tudi človečnost.