Skoči do osrednje vsebine

V veljavi Odredba o pogojih vstopa v Slovenijo iz Italijanske republike zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni

Svetovna zdravstvena organizacija je izbruh koronavirusa razglasila za pandemijo. V Sloveniji spremljamo naraščanje primerov oziroma širjenje okužbe. Prehajamo v fazo, ko ne bomo več mogli slediti vsakemu primeru. V veljavo je stopila Odredba o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo iz Italijanske republike zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni.

Minister za zdravje Aleš Šabeder je povedal, da je ob 18. uri začela veljati Odredba o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo iz Italijanske republike zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni.

S to odredbo se zaradi preprečevanja širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) določijo pogoji vstopa na območje Republike Slovenije iz Italijanske republike.

Vzpostavi se šest kontrolnih točk na mejnem območju na cestnih povezavah z Italijansko republiko, in sicer Rateče, Robič, Vrtojba, Fernetiči, Škofije in Krvavi Potok.

Upravljavci cest zagotovijo vzpostavitev ustrezne signalizacije kontrolnih točk in zaporo vseh drugih cestnih povezav z Italijansko republiko.

Vlakovni potniški promet med Italijansko republiko in Republiko Slovenijo se ne izvaja. 

Vstop v Republiko Slovenijo se dovoli posamezniku, ki ni slovenski državljan oziroma v Republiki Sloveniji nima prijavljenega stalnega ali začasnega prebivališča, če predloži dokazilo v slovenskem, angleškem ali italijanskem jeziku, ki ni starejše od treh dni, o opravljenem molekularnem laboratorijskem testu na prisotnost SARS-CoV-2 (COVID-19), s katerim izkaže negativen izvid na SARS-CoV-2 (COVID-19).

Če posameznik dokazila ne predloži, se mu vstop v Republiko Slovenijo kljub temu dovoli, če je njegova telesna temperatura nižja od 37,5 °C in ne kaže jasnih znakov okužbe zgornjih dihal (kašelj, kihanje, oteženo dihanje).

Odredba se ne uporablja za državljane Republike Slovenije, osebe s stalnim ali začasnim prebivališčem v Republiki Sloveniji in tovorni promet.

Odredbo izvajajo zdravstveni delavci in Civilna zaščita Republike Slovenije ob asistenci Policije.

Na vseh šestih kontrolnih točkah že delujejo ekipe Policije, na petih točkah tudi že ekipe zdravstvenih delavcev, na najbolj oddaljeni točki pa bo ekipa popolnjena v kratkem.

Minister Šabeder je poudaril, da v zadnjih urah in dneh opažamo, da se pojavljajo šikaniranja in celo nasilje do oseb, ki so se okužile z virusom, na primer pri družini iz Bele krajine, ki se zaradi tega počuti ogroženo. Minister je pozval k strpnosti in spoštljivosti. Vsak od nas lahko jutri zboli, je še dodal.

Prav tako v zadnjih dneh opažamo, da se okužba s koronavirusom širi zaradi neupoštevanja navodil za preprečevanje širjenja okužbe, zato je znova pozval ljudi, naj navodila dosledno upoštevajo.

Direktorica NIJZ Nina Pirnat je v zvezi z naraščanjem števila okužb poudarila, da so vsi novi primeri povezani z obema skupinama zbolelih pred nekaj dnevi. Naraščanje pozitivnih primerov je povezano z epidemiološkim proučevanjem stikov. Tudi v naslednjih dneh pričakujemo naraščanje števila pozitivnih primerov.

Pirnatova je prav tako pozvala vse prebivalce k doslednemu upoštevanju navodil, naj se ne zbirajo v večjem številu in naj ne hodijo na prireditve, saj je za učinkovito preprečevanje širjenja virusa najpomembnejše preprečevanje tesnih socialnih stikov.

Državna sekretarka na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in tehnologijo Martina Vuk je povedala, da so šole obvestili, kako poteka obveščanje v primerih suma na okužbo s koronavirusom. Ministrstvo poziva šole, naj se ne odzivajo same, temveč naj sledijo navodilom.

Glede osnovne šole v Kamniku je še opozorila, naj sorojenci otrok, ki obiskujejo to šolo, prav tako ostanejo doma, da bo ukrep preprečevanja širjenja virusa učinkovit.

Ob koncu je minister Šabeder povedal, da je podpisal pogodbo za zagotovitev zaščitnih mask (1 milijon kirurških mask in 1 milijon mask tipa FFP3), ki jih bomo prejeli v najkrajšem možnem času. Prav tako se izvaja naročilo druge zaščitne opreme.