Skoči do osrednje vsebine

Izjava glede aktualnega stanja v zvezi s pojavom koronavirusa

Izjavo glede aktualnega stanja v zvezi s pojavom koronavirusa so podali državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek, direktorica NIJZ Nina Pirnat in Darko Čander z Ministrstva za zdravje.

Direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat je na današnji novinarski konferenci povedala, da se stopnja tveganja prenosa novega koronavirusa povečuje. Do danes so testirali 785 oseb, potrjenih je 12 primerov, epidemiologi delajo noč in dan, poteka preiskava primera okuženega zdravnika iz Metlike, prejeli so rezultate njegovih najtesnejših kontaktov, vseh 6 je negativnih.

Stopnja tveganja prenosa novega koronavirusa se povečuje, zato so predlagali omejitev množičnih prireditev. Državna sekretarka Simona Repar Bornšek je pojasnila, da so se v skladu s protokoli, ki se dnevno prilagajajo, in epidemiološko sliko, dogovorili, da bo minister za zdravje danes podpisal prepoved večjih prireditev v zaprtih javnih prostorih.

Posebne omejitve pa bodo izdali tudi za Metliko z okolico, kjer je imel okuženi zdravnik veliko stikov z ljudmi, zaradi tega pa so že zaprli dom za starejše in zdravstveni dom.

Darko Čander, vodja sektorja za katastrofno medicino je povedal, da se zdravstveno delo v ZD Metlika ne bo izvajalo, NMP se bo izvajala s pomočjo ZD Črnomelj in ZD Novo mesto. Pomagala bo tudi SB Novo mesto, s ponedeljkom se bo spremenila tudi organizacija dela, omejilo se bo nenujne prevoze in posege.

NIJZ je predlagal tudi sklic sveta za nacionalno varnost, da pristojne institucije seznanijo s stanjem in preučijo potrebo po sprejemu nadaljnjih ukrepov. Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, naj bi ga sklical v ponedeljek, in sicer v razširjeni sestavi.

V vseh 12 primerih okužb gre po podatkih epidemiologov za uvoz virusa v državo, torej so se okužili v tujini ali pa v tesnem stiku z nekom, ki je potoval. Pretežno so potovali po Italiji. Vsi, ki so hospitalizirani, so v stabilnem stanju in se nobeden ne zdravi za pljučnico ali zaradi kritičnega stanja, je povedala državna sekretarka Simona Repar Bornšek.