Skoči do osrednje vsebine

Izjava glede aktualnega stanja v zvezi s pojavom koronavirusa

Izjavo glede aktualnega stanja v zvezi s pojavom koronavirusa so podali državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek, epidemiolog Zoran Simonovič iz Območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Maribor ter dr. Nina Gorišek, predstojnica oddelka za nalezljive bolezni in vročinska stanja, UKC Maribor.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je povedala, da je bilo do sedaj v Sloveniji testiranih 498 oseb, skupno pa je sedem potrjenih okužb. Ob tem je dodala, da so bili sprejeti vsi potrebni ukrepi in da je zadeva je pod nadzorom. Prihod koronavirusa smo pričakovali, sprejeli smo ustrezne ukrepe in jih tudi izvajamo, nekatere ukrepe dopolnjujemo. Priporočila in protokoli ostajajo enaki. Število testiranj se je včeraj močno povečalo, je še dejala Repar Bornšek, in pozvala k strpnosti vse, ki pridejo na vstopne točke, čeprav je potrebno malo počakati na testiranje.

Dogovorjeno je, da se vsem bolnišnicam in domovom za starejše prepove obiske, vendar obstajajo določene izjeme. Šole, vrtci in druge izobraževalne ustanove normalno delujejo, prav tako ni odpovedanih javnih prireditev. Ob tem priporočajo, da jih ljudje z akutnimi boleznimi ne obiskujejo, prav tako starejši in tisti z bolj krhkim zdravjem.

Epidemiolog Zoran Simonovič je glede šestega primera okužbe povedal, da se je mlajši moški okužil na potovanju v tujini. Z manjšo skupino ljudi je potoval po severni Italiji. Višjo temperaturo je zaznal šele v sredo popoldan in od takrat ni bil v službi, temveč se je zadrževal doma. Vse osebe, ki so bile v stiku z njim, pa so dobila navodila, je navedel Simonovič.

Predstojnica oddelka za nalezljive bolezni in vročinska stanja UKC Maribor Nina Gorišek je povedala, da je bolnik hospitaliziran z blažjo klinično sliko. Zaposlen je v UKC Maribor, kjer so uvedli vse potrebne ukrepe, okuženemu pa niso bili izpostavljeni bolniki. Bil je sicer v tesnem stiku z nekaterimi zdravniki in medicinskimi sestrami, za katere so našli delovna mesta, kjer ne bodo v stiku z bolniki.

"Po tehtnem znanju o virusu, je znano, da je bolnik kužen na dan, ko je obolel. Zaradi varnostnih razlogov smo pregledali ves njegov deloven dan in vse kontakte ter identificirali rizične kontakte, ki so dobili vsa potrebna navodila. Testiranje bo potekalo po protokolu. Inkubacijska doba, od morebitne okužbe do bolezni, je najmanj dva dni do 14 dni. Testiranje takoj po stiku za to ne da odgovora, ali je prišlo do prenosa," je poudarila Goriškova.