Skoči do osrednje vsebine

Okužba z novim koronavirusom potrjena še pri tretji osebi

Izjavo za medije sta podali državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek in direktorica NIJZ Nina Pirnat.

NIJZ je identificiral 27 ljudi, ki so bili v stiku s prvim okuženim z novim koronavirusom, in postopal po vzpostavljenih protokolih.

Prvi okuženi Ljubljančan, gre za okoli 60 let starega moškega, je bil v stiku z 20 sopotniki, od tega 16 Slovenci in tremi Hrvati, je na tiskovni konferenci ministrstva za zdravje povedala direktorica Inštituta za javno zdravje (NIJZ) Nina Pirnat. Šlo je za desetdnevno motoristično potovanje, zaradi poškodbe med potovanjem pa je zadnjih nekaj dni potovanja preležal v sobi.

Hrvaško stran so v nastali situaciji obvestili, prav tako vse potnike, ki so bili z okuženim v tesnem stiku. Odzveti so jim bili brisi.

Obravnavali so tudi sedem ljudi, ki so bili v stiku s pacientom v Zdravstvenem domu Vič, in jih obvestili z ukrepi in navodili za samoopazovanje. Nadalje ves čas prihajajo klici oseb, ki so bile med 20. in 21.30 na ljubljanski urgenci. Doslej so sprejeli 30 klicev. Seznanjajo se s situacijo in dajejo navodila tudi njim, je bilo slišati na konferenci. Podatki o odvzetih brisih bodo znani zvečer.

Drugi okuženi z novim koronavirusom je bil v tesnem stiku s prvim bolnikom, bil je sopotnik na vožnji po Maroku. NIJZ nadaljuje intenzivno epidemiološko preiskavo, torej iskanje kontaktov z okuženim.

Do 18. ure je bilo na okužbo s koronavirusom testiranih 433 oseb. Po zadnjih, najnovejših informacijah je bila okužba potrjena pri 3 osebah.