Skoči do osrednje vsebine

Potrjen drugi primer okužbe; poziv vsem, ki so bili v stiku s prvookuženim

Izjave glede aktualnega stanja v zvezi s pojavom koronavirusa so podali minister za zdravje Aleš Šabeder, državna sekretarka v Ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek, Nina Pirnat iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter predstojnica Infekcijske klinike dr. Tatjana Lejko Zupanc.

Minister Šabader je potrdil drugi primer okužbe. Okuženi je bil v stiku s prvookuženim, ki je priletel na letališče Marca Pola v Benetkah 29. februarja, še isti večer je bil zaradi poškodbe na ljubljanski urgenci, včeraj so ga sprejeli v ZD Vič - Rudnik.

Kot je pojasnila Nina Pirnat z NIJZ-a, je prvookuženi, gre za okoli 60 let starega moškega, priletel na letališče Marco Polo v Benetkah v soboto, 29. februarja, ob 16.25 z letom AT-938. Takrat je že imel bolezenske znake, ki jih je pripisal nedavni poškodbi v Maroku. V Ljubljano je šel potem s kombijem GoOpti. Še isti večer je šel zaradi poškodbe na ljubljansko urgenco.

Okuženi je šel potem včeraj (v sredo) v zdravstveni dom Vič - Rudnik, kjer pa ga ni pregledal njegov osebni zdravnik, temveč ena od zdravnic, ki ga je napotila na vstopno točko za odvzem brisa, kamor so ga prepeljali z reševalnim vozilom. Kljub temu da je bila zaščitena (enako je veljalo tudi za druge zdravstvene delavce), je zdravnica danes ostala doma, za naprej pa se bodo dogovorili na dnevni ravni. Bolnika so potem prepeljali na infekcijsko kliniko UKC Ljubljana.

Pirnatova je vse, ki so bili na ljubljanski urgenci 29. februarja, med 20. in 21. 30, pozvala, naj pokličejo na 031 619 118. Z osebami, ki so z moškim potovale iz Benetk v Ljubljano s kombijem GoOpti, so epidemiologi že navezali stik. Voznik je v postopku testiranja in izolacije, so sporočili iz podjetja. Direktor podjetja GoOpti Marko Guček je povedal, da je bila v kombiju poleg okuženega manjša skupina potnikov, koliko natančno, ne ve, ter voznik, ki se sicer počuti dobro in nima znakov okužbe oz. bolezni covid-19.

Tisti, ki so bili na omenjenem letalu iz Maroka v Benetke 29. februarja, pa naj opazujejo svoje zdravstveno stanje, v primeru vročine, kašlja ali težav z dihanjem pokličejo svojega osebnega zdravnika, je poudarila Pirnatova. "Poudariti moram, da je za prenos bolezni potreben tesnejši stik z bolnikom, zato je verjetnost, da bi se okužili bolnik in njihovi spremljevalci na urgenci zelo majhna, podobno velja za sopotnike na letalu."

Prvookuženi, za katerega še vedno ni znano, kje se je okužil, po vrnitvi iz tujine ni hodil v službo, za drugookuženo osebo, ki ni v sorodu s prvookuženim, to še ni znano. Žena od prvookuženega dela v eni od ljubljanskih osnovnih šol, kot je dejala Nina Pirnat, ne kaže nobenih znakov okužbe, je pa v samoizolaciji. Opravili so bris, izvidov še ni, na podlagi izvidov se bodo odločili za morebitne nadaljnje ukrepe.

Prvookuženi, ki je na infekcijski kliniki v Ljubljani, je v stabilnem stanju. "Oseba se dobro počuti, ta hip je na navadnem oddelku," je dejala Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica klinike za infekcijske bolezni UKC Ljubljana.

Po besedah državne sekretarke Simona Repar Bornšek so uvedeni vsi protokoli, epidemiološka služba opravlja svoje delo. Kot je dejala, "je bolnik proti navodilom, ki smo jih objavljali, vstopil v zdravstveno ustanovo brez predhodnega klica, vendar je od tukaj naprej postopek tekel skladno s strokovnimi in organizacijskimi navodili."