Skoči do osrednje vsebine

Objavljena nova številka Pregleda javnofinančnih gibanj

V prvem mesecu letošnjega leta so prihodki državnega proračuna znašali 904,5 milijona evrov in so bili od primerljivega lanskega obdobja višji za 82,8 milijona evrov. Odhodki državnega proračuna so v tem obdobju znašali 893,6 milijona evrov, kar je za 19,6 milijona evrov več kot v primerljivem obdobju lani. Državni proračun tako v prvem mesecu letošnjega leta izkazuje presežek v višini 11 milijonov evrov.

Denar in računalo | Avtor: malerapaso - GettyImages/GulliverFilm&Foto

Pregled javnofinančnih gibanj vsak mesec ponudi podrobne podatke o realizaciji državnega proračuna na mesečni ravni, medtem ko lahko od začetka letošnjega leta podatke o državnem proračunu spremljate tudi na spletni strani proracun.gov.si, kjer je objavljen interaktivni grafični prikaz ključnih podatkov državnega proračuna, ki se vsakodnevno osvežuje.

V Pregledu javnofinančnih gibanj pa so poleg podatkov o državnem proračunu predstavljeni tudi podatki o mesečni realizaciji ostalih blagajn javnega financiranja: Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in proračunov občin. Konsolidirana bilanca javnega financiranja, ki jo sestavljajo vse štiri omenjene blagajne je v prvem mesecu letošnjega leta zabeležila okoli 1,678 milijarde evrov prihodkov in okoli 1,724 milijarde evrov odhodkov.