Skoči do osrednje vsebine

Bilateralna srečanja predsednika vlade ob robu Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu

Predsednik vlade Marjan Šarec se je v nadaljevanju Svetovnega gospodarskega foruma udeležil delovnega kosila, na katerem je razprava tekla pod naslovom »Ustvarjanje rasti za srednjo in vzhodno Evropo«. Glavni poudarek so bile gospodarske razmere v državah srednje in vzhodne Evrope. Razpravljavci so obravnavali vprašanja o potrebnih ukrepih vladnih odločevalcev in poslovnežev, usmerjenih v spodbujanje trajnostnega razvoja, ter o sposobnosti prilagajanja gospodarstev na nove gonilne sile rasti, ki morajo biti tesno povezane s prehodom v nizkoogljično družbo.

Ob robu razprav v Davosu je predsednik vlade opravil kratek pogovor tudi s hrvaškim predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem. Izmenjala sta poglede na bilateralne odnose in izpostavila pomen napredka Zahodnega Balkana na EU poti ter s tem povezanih pričakovanj v času hrvaškega predsedovanja Svetu EU.

Sestal se je tudi s podpredsednikom Evropske investicijske banke (EIB) Alexandrom Stubbom. Spregovorila sta o nadaljnjem sodelovanju med Slovenijo in EIB s poudarkom na nadaljnji podpori banke pri večjih infrastrukturnih projektih ter njeni vlogi pri evropskem zelenem dogovoru.

Predsednik vlade se je sestal tudi z novoimenovano generalno direktorico Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalino Georgievo, s katero sta največ pozornosti namenila trenutnim makroekonomskim in gospodarskim razmeram v Sloveniji ter dobremu medsebojnemu sodelovanju, tudi v okviru Centra za razvoj financ (CEF), mednarodne organizacije s sedežem v Ljubljani. Izmenjala sta tudi mnenja o razmerah v EU in napovedih globalnih gospodarskih trendov.

Srečanje je opravil tudi s predsednikom Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) prof. dr. Maurom Ferrarijem, s katerim sta se v pogovoru dotaknila predvsem odličnosti slovenske znanosti. Predsednik vlade je izpostavil interes slovenskih raziskovalcev za sodelovanje in uspešnost na razpisih Evropskega raziskovalnega sveta, katerega štipendije so med najbolj kompetitivnimi in najbolj prestižnimi na svetu.

Ob robu

V štirih dneh foruma se bo skupaj zvrstilo približno 360 panelov, ki so jih organizatorji razvrstili v šest vsebinskih sklopov: ekologija, gospodarstvo, družba, geopolitika, tehnologija in industrija. Rdeča nit razprav gradi na predpostavki, da smo priča upadu mednarodne solidarnosti kot temelja globalnega upravljanja. Organizatorji foruma kot rešitev za »ozdravitev« razdeljenega sveta v razpravo ponujajo razmislek o potrebni spremembi miselnosti in obnašanja, saj se nobena posamezna institucija ali posameznik ne more sam spopasti z velikimi spremembami v svetu. Zato želi biti WEF tudi letos platforma za iskanje rešitev v neposrednem dialogu politike s poslovnim in akademskim svetom ter civilno družbo. Predsednik vlade Marjan Šarec bo v razpravah foruma sodeloval tudi jutri, v sredo, 22. januarja.