Skoči do osrednje vsebine

Milijon 289 tisoč 369 za samostojno Slovenijo

S plebiscitom 1990 kot vseljudsko odločitvijo in trenutkom poenotenja slovenskega naroda je bil narejen eden ključnih korakov k osamosvojitvi Slovenije.
Logotip razstave o plebiscitu za samostojno Slovenijo 1990.

Logotip razstave o plebiscitu za samostojno Slovenijo 1990. | Avtor: Arhiv Republike Slovenije

Razstavi Arhiva Republike Slovenije ob 20. in 25. obletnici osamosvojitve Slovenije

Med temelje slovenske državnosti lahko štejemo tudi izvedbo plebiscita za samostojno in neodvisno Republiko Slovenijo dne 23. 12. 1990. S plebiscitom kot vseljudsko odločitvijo in trenutkom poenotenja slovenskega naroda je bil narejen eden ključnih korakov k osamosvojitvi Slovenije. Na plebiscitu je ob več kot 93-odstotni udeležbi na vprašanje, ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država, odgovorilo z DA milijon 289 tisoč 369 ali 88,5 odstotka volilnih upravičencev.

Na svetu je le malo narodov, ki so si na tako demokratičen in predvsem miroljuben način izborili samostojnost in neodvisnost. Arhiv Republike Slovenije je varuh arhivskega gradiva, ki ima vrednost kulturnega spomenika in bo našim zanamcem pričalo o rojstvu slovenske države. V arhivu se teh prelomnih dogodkov leta 1990 spominjamo z dvema razstavama - ob 20. in 25. obletnici plebiscita.

Učna gradiva "Moja dežela je naša država"