Skoči do osrednje vsebine

Letošnji mednarodni dan človekovih pravic mladim za človekove pravice

Po svetu danes obeležujemo mednarodni dan človekovih pravic, ki je letos posvečen prizadevanjem mladih za človekove pravice. Slovenija si vsakodnevno prizadeva za spoštovanje človekovih pravic, vključno v svoji zunanji politiki, ob današnjem dnevu pa minister za zunanje zadeve dr. Miro Cerar in drugi slovenski predstavniki sodelujejo na različnih mednarodnih dogodkih v podporo temu cilju.

Minister dr. Cerar se danes udeležuje mednarodne konference "Zagovorništvo za človekove pravice v 21. stoletju" v Berlinu, včeraj pa je sodeloval na zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve, ki je bilo mdr. posvečeno mednarodnem dnevu človekovih pravic.

Včeraj je Slovenija v Ženevi gostila dogodek ob začetku četrte faze Svetovnega programa izobraževanja za človekove pravice (2020-2024), namenjene mladim. Slovenija je namreč skupaj z drugimi članicami Platforme za izobraževanje za človekove pravice pobudnica Svetovnega programa ter resolucij o izobraževanju in usposabljanju za človekove pravice v Svetu ZN za človekove pravice. Tudi sicer v svoji zunanji politiki otrokovim pravicam posvečamo posebno pozornost, kar kažejo naše številne aktivnosti. V teh dneh slovenski predstavniki sodelujejo tudi na simpoziju o izobraževanju za človekove pravice v okviru Unesca v Parizu.

Področje človekovih pravic je tudi sicer zaznamovalo delovanje Ministrstva za zunanje zadeve v letošnjem letu. Pred mesecem dni je bilo stanje človekovih pravic v Sloveniji pregledano v okviru Univerzalnega periodičnega pregleda Sveta ZN za človekove pravice. Na Strateškem forumu Bled smo v začetku septembra gostili visoko komisarko ZN za človekove pravice. Nadaljevali smo z izvajanjem Nacionalnega akcijskega načrta za človekove pravice v gospodarstvu in Akcijskega načrta za izvajanje resolucij Varnostnega sveta ZN o ženskah, miru in varnosti za obdobje 2018-2020. Prizadevali smo si za preprečevanje in odpravo kršitev človekovih pravic po svetu ter za odgovornost storilcev. Zavzemali smo se za odpravo vseh oblik diskriminacije, za enakost spolov in krepitev moči žensk, za opolnomočenje otrok in mladih, za dostojanstvo in pravice starejših, za varstvo pravic manjšin, za pravico do zdravega življenjskega okolja, za odpravo smrtne kazni, za svobodno in odgovorno delovanje medijev.

Tema letošnjega mednarodnega dneva človekovih pravic – mladi za človekove pravice -  sicer izpostavlja 30. obletnico Konvencije o otrokovih pravicah in pomen upoštevanja mladih pri prizadevanjih za boljši svet. Urad visoke komisarke ZN za človekove pravice ob tem poudarja, da je udeležba mladih nujna za doseganje trajnostnega razvoja za vse.  Mladi  igrajo odločilno vlogo pri pozitivnih spremembah in s poznavanjem in zahtevanjem svojih pravic ustvarjajo koristi za ves svet. Urad želi z letošnjo kampanjo osvetliti vodilno vlogo mladih v množičnih gibanjih kot vir navdiha za boljšo prihodnost, tudi pod geslom "Nikoli premlad za spremembo sveta".