Skoči do osrednje vsebine

Svet za zunanje zadeve o človekovih pravicah in odnosih EU–Afrika

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Miroslav Cerar se je v Bruslju udeležil zasedanja Sveta za zunanje zadeve, ki je obravnaval stanje človekovih pravic po svetu ter odnose med EU in Afriko.
Minister za zunanje zadeve dr. Miroslav Cerar v Bruslju na zasedanju Sveta za zunanje zadeve

Minister za zunanje zadeve dr. Miroslav Cerar v Bruslju na zasedanju Sveta za zunanje zadeve | Avtor: Svet EU

1 / 2

Pred začetkom zasedanja se je minister udeležil tudi neformalnega zajtrka, na katerem sta sodelovala tudi ministra za zunanje zadeve Severne Makedonije in Albanije. Minister dr. Cerar je na zajtrku izrazil nadaljnjo podporo Slovenije prizadevanjem obeh držav in poudaril, da se Slovenija močno zavzema za sprejem odločitve o začetku pristopnih pogajanj s Severno Makedonijo in Albanijo do marca naslednje leto.

Razprava o odnosih med EU in Afriko je bila namenjena predvsem pripravam na ministrsko zasedanje in šesti vrh med EU in Afriško unijo, ki bosta potekala leta 2020. Ministri so tudi izmenjali stališča in poglede na stanje priprave celovite strategije EU za Afriko ter poudarili nadaljnjo potrebo po zagotavljanju miru in varnosti, demokracije, dobrega vladanja, človekovih pravic in trajnostnega ter vključujočega razvoja. Strinjali so se tudi, da mora EU nadalje razvijati svoje delovanje tako na področju krepitve zmogljivosti afriških držav kot tudi na področju zagotavljanja razvoja človeškega potenciala v smislu promocije izobraževanja, znanosti, tehnologije in enakosti spolov.

V razpravi o človekovih pravicah se je Svet za zunanje zadeve osredotočil na stanje človekovih pravic po svetu v luči obeležitve mednarodnega dneva človekovih pravic (10. december) in pripravo naslednjega petletnega akcijskega načrta za demokracijo in človekove pravice za obdobje 2020 do 2024. Ministri so poudarili pomen skupnega odzivanja in vodilno vlogo EU v spreminjajočih se geopolitičnih razmera. Človekove pravice morajo ostati temelj globalnega delovanja EU, s čimer bo prispevala k zagotavljanju miru, varnosti in razvoja v svetu. Minister dr. Cerar je ob tem tudi poudaril, da Slovenija človekove pravice vidi v središču preventivne diplomacije in meni, da jih je tudi v prihodnje potrebno vključevati v vse segmente zunanjega delovanja EU.

Na neformalnem delovnem kosilu je visoki predstavnik za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell predstavil svojo vizijo dela, tako z vsebinskega vidika kot z vidika delovnih metod Sveta za zunanje zadeve in Evropske službe za zunanje delovanje. Minister dr. Cerar je ob tem poudaril, da Slovenija ostaja zagovornica močne in enotne skupne zunanje in varnostne politike EU, ki bo uresničevala skupne interese držav članic ter krepila vlogo in težo EU na mednarodnem prizorišču.

Več informacij na voljo na povezavi.