Skoči do osrednje vsebine

Zunanji minister dr. Cerar: "Izzive hitro spreminjajočega globalnega sveta lahko rešujemo le skupaj"

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Zunanji minister dr. Miro Cerar je danes nagovoril udeležence 25. srečanja Mednarodnega panela za vire (International Resource Panel - IRP), ki zaseda na Bledu od 4.-8. novembra 2019.

Minister Cerar je v svojem nagovoru pozdravil tokratno srečanje Mednarodnega panela, na Bledu, v Sloveniji.  Slovenija se kot zelena dežela, bogata z naravnimi viri, dobro zaveda pomena njihove zaščite, še posebej v kontekstu doseganja ciljev trajnostnega razvoja in prehoda v krožno gospodarstvo. Minister je v svojem nagovoru posebej izpostavil krožno gospodarstvo in izzive povezane s podnebnimi spremembami kot temi, ki bosta v ospredju slovenskega predsedovanja Svetu EU v 2. polovici leta 2021.

Sodelujoče na panelu je minister Cerar seznanil tudi z delom Zelene skupine, ki jo je pred desetimi leti ustanovila Slovenija z namenom sodelovanja manjših držav, ki v svojih politikah in delovanju promovirajo zelene politike ter spodbujajo prehod na zeleno gospodarstvo, uporabo obnovljivih virov energije. Predstavnike Singapurja, Islandije, Kostarike, Združenih arabskih emiratov in Zelenortskih otokov je minister Cerar gostil na delovnem zajtrku ob robu letošnjega zasedanja generalne skupščine Združenih narodov.

Mednarodni panel za vire, ki mu sopredseduje bivši evropski komisar dr. Janez Potočnik, je bil ustanovljen s strani Programa Združenih narodov za okolje (UNEP) leta 2007 z namenom ozaveščanja o rabi svetovnih virov. Panel sestavljajo ugledni znanstveniki  in predstavniki držav s področja upravljanja virov, ki prihajajo iz različnih delov sveta, s strani civilne družbe in mednarodnih organizacij.

V svojih poročilih predstavljajo najnovejše znanstvene, tehnične in socialno-ekonomske izsledke na področju rabe virov po svetu. Panel si prizadeva za zmanjšanje prekomerne porabe, odpadkov in ekološke škode za zagotovitev trajnostno naravnane prihodnosti.

25. srečanja Mednarodnega panela za vire na Bledu je v luči priprav Slovenije na predsedovanje Svetu EU v 2. pol 2021 finančno podprlo Ministrstvo za zunanje zadeve.

Več informacij o predsedovanju Slovenije Svetu EU v 2. polovici 2021:
https://www.gov.si/zbirke/projekti-in-programi/predsedovanje-slovenije-svetu-eu-2021/

Več informacij o zeleni skupini:
https://www.gov.si/novice/2019-09-27-slovenija-v-new-yorku-ponovno-zagnala-zeleno-skupino/

Več informacij o Mednarodnem panelu za vire:
https://www.resourcepanel.org/

Nagovor zunanjega ministra dr. Miro Cerarja